Rusko plánuje zavést vojenskou výchovu. Středoškoláci se budou učit rozebírat zbraně, popisuje redaktorka Milenkovičová

8. listopad 2022

„Vojenská výchova má být přípravou na přežití války, přírodních katastrof nebo k výkonu vojenské služby. Školáci si tak mají osvojit základní vojenské návyky, naučit se poskytnout první pomoc, nasadit si plynovou masku, orientovat se v terénu, ale taky zacházet se zbraněmi, dělat takzvanou rozborku a sborku,“ popisuje Ivana Milenkovičová ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Lídr nacionalistické strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov, který se s tímto nápadem obrátil na ministerstvo obrany, to zdůvodňoval tím, že to prý umožní systematickou přípravu obyvatelstva, jak na případnou konfrontaci s nepřítelem, tak to podle něj pomůže vyřešit i problém zaměstnanosti veteránů. Právě oni by měli výchovu ve školách provádět.

Nový předmět by měli mít žáci už 10. a 11. tříd, což znamená druhé ročníky středních škol a odborných učilišť.
Ivana Milenkovičová

„Nový předmět by měli mít už žáci 10. a 11. tříd, což v ruském systému znamená druhé ročníky středních škol a odborných učilišť. Jde tak o dospívající ve věku 16 a 17 let,“ popisuje Milenkovičová. Podobný předmět už mladí Rusové měli za dob Sovětského svazu. Za Gorbačova a perestrojky předmět vyřadili.

Čtěte také

„Vše skutečně směřuje k tomu, že tento předmět bude zařazen, protože návrh má na půdě parlamentu podporu všech frakcí,“ zjistila novinářka mj. v oficiálním ruském deníku Komersant.

Deník zároveň uvádí, že prezidentská administrativa plánuje do března připravit osnovu předmětu „základy a principy ruské státnosti pro vysoké a vyšší odborné školy“.

„Podle toho, co píše Kommersant, ale zmiňovali to už dřív i jiné zdroje jako exilový web Medúza, prezidentská administrativa spolu s ruským ministerstvem vysokého školství a vědy a některými dalšími přizvanými experty už od konce léta projednává hlubší, skutečně zásadní restrukturalizaci celého humanitního bloku vysokoškolského vzdělávání v Rusku.“

Chystá se restrukturalizace celého humanitního bloku vzdělávání na VŠ.

„A to tak, aby z pohledu režimu odrážela ,správné a žádoucí hodnoty‘ a národní zájmy. Součástí těchto snah má být i předmět o ruské státnosti. Ten by měl být zřejmě povinný pro všechny studenty. Na federální úrovni má k začátku příštího roku vzniknout i jakési centrum ke školení pedagogů a k tvorbě metodických materiálů. O těch ale zatím nic bližšího známo není,“ upřesňuje.

Čtěte také

To de facto znamená, že se v Rusku formuje nová oficiální státní ideologie.

„Lidé angažovaní na tvorbě tohoto nového předmětu to sice odmítají, navíc i přímo ruská ústava něco podobného (zatím) zakazuje, respektive jednotnou státní ideologii. Na druhou stranu předsedkyně Rady federace, tedy horní komory parlamentu Valentina Matvijenková před pár dny uvedla, že v současném Rusku je poptávka po ideologii a že už se vlastně fakticky formuje ve vystoupeních prezidenta Vladimira Putina,“ uzavírá Ivana Milenkovičová.

Celý rozhovor najdete v audiozáznamu, ptá se Renata Kropáčková.

autoři: Renata Kropáčková , Ivana Milenkovičová , lup
Spustit audio

Související