Dana Drábová: Odpálení Kachovky je nesmysl. Rusové by se připravili o jediný zdroj vody pro Krym

26. říjen 2022

Americký Institut pro studium války uvedl, že Rusko chce s největší pravděpodobností zamaskovat své stažení z Chersonu tím, že odpálí přehradu Kachovské vodní elektrárny na jihu Ukrajiny. Co by protržení nádrže znamenalo? A odkud by Krym bral vodu? Jaderná fyzička Dana Drábová v audiozáznamu ještě promluví o tom, zda roste riziko jaderného útoku, a prozradí, kolik komplikovaných zim nás ještě čeká.

„První věc je, že Rusové s tím již mají zkušenosti. Kachovskou přehradu totiž vyhodili do povětří už v průběhu druhé světové války. Utopili při tom skoro 100 000 Ukrajinců, 15 000 svých vlastních vojáků a nějaké množství příslušníků Wehrmachtu,“ připomíná v pořadu Jak to vidí... předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Čtěte také

Rusové tedy moc dobře vědí, co protržení přehrady udělá. „Nicméně to nedává žádný smysl,“ poukazuje jaderná fyzička. „Odpálením Kachovky by se Rusové totiž připravili prakticky o jediný zdroj vody pro Krym. Tím pádem by to musela být opravdu operace ze zoufalství, která by pro danou oblast znamenala katastrofu.“

Nebezpečí i pro Záporoží?

Voda z protržené přehrady by mohla zaplavit až 80 ukrajinských měst. Ztráty na životech by byly obrovské. Na Záporožskou elektrárnu, která konáním okupantů strádá už od 4. března, by to ale podle Drábové přímý dopad mít nemělo.

„Záporožská elektrárna má totiž svoji vlastní nádrž, do které se chladicí voda zase vrací. Její vyprázdnění by tedy trvalo extrémně dlouhou dobu, pokud by k němu vůbec došlo,“ uklidňuje jaderná inženýrka.

Čtěte také

Ukrajinský provozovatel jaderných elektráren Energoatom nicméně v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou uvedl, že se tam Rusové chovají podezřele. Podle odhadů by mohli připravovat teroristický útok za použití jaderného materiálu.

„Nutno říct, že elektrárna je pořád obsluhována ukrajinským personálem. Od začátku září tam jsou navíc permanentně přítomni inspektoři mezinárodní atomové agentury, kteří podávají nezávislé hodnocení, jak to tam vypadá. Největším rizikem v Záporožské elektrárně je tak v tuto chvíli to, jak to bude nadále psychicky zvládat ukrajinský personál. S narůstajícím stresem totiž možnost chyby narůstá.“

Operace pod falešnou vlajkou

Ruská strana tuto neděli nicméně obvinila Ukrajinu, že by v konfliktu mohla použít takzvanou špinavou bombu, která obsahuje radioaktivní materiál. „Ani toto Rusové nezkoušejí poprvé,“ upozorňuje Drábová.

„Už v Ženevě Ukrajinu obvinili, že ve svých laboratořích připravuje ve spolupráci se Spojenými státy biologické zbraně, které se chystá použít pro útok na přilehlé části Ruska. Nesmysl. Nikdy se to neprokázalo. Navíc takové laboratoře má na svém území každý stát, který se zabývá virologií, bakteriologií nebo výzkumem vakcín. A Ukrajina v tomto není žádná rozvojová země.

Podle Drábové tedy nejde o nic jiného než o to, že Rusové zneužijí každé příležitosti vystoupit v Radě bezpečnosti OSN, aby obvinili Ukrajinu z něčeho, co chystá jako incident se zbraněmi hromadného ničení. „Ale ani špinavá bomba nedává smysl. Kromě intenzivní paniky totiž mnoho nezpůsobí. Radioaktivní materiál by kontaminoval možná tak jeden kilometr čtvereční. Pravděpodobné tedy je, že za ruským obviněním je příprava takzvané operace pod falešnou vlajkou. Tedy uděláme to my a hodíme to na Ukrajince. To by se stát mohlo,“ uzavírá Dana Drábová.

autoři: Zita Senková , Dana Drábová , opa
Spustit audio

Související