Rozšíření Transalpinského ropovodu klidně zaplatíme. Potřebujeme ale dva roky na změny technologií, říká náměstek ministra průmyslu

6. květen 2022

Po Maďarsku a Slovensku se k okamžitému embargu Ruské ropy začíná stavět zdrženlivě i Česko. „Potřebujeme záruky, že nám Evropská komise pomůže v tlaku na investory a vlastníky ropovodu TAL, aby se co nejrychleji rozšířila kapacita,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla v Tématu dne. A dodává, že rozšíření ropovodu TAL (Transalpinský ropovod) bylo analytiky označeno za nejrychlejší variantu snížení naší závislosti na Rusku.

Čtěte také

Čas, kterou bychom potřebovali pro technologickou přípravu změn v dodavatelských řetězcích ale analytici spočítali na zhruba dva roky, upozorňuje Neděla. Připomíná, že ropou je Česko zásobováno dvěma cestami – ropovody TAL (z italského Terstu) a Družba, který vede surovinu z Ruska.

„Evropské komisi jsme nabídli, že to celé zaplatí Česká republika, respektive společnost Mero,“ tlumočí kroky vlády Neděla.

Čtěte také

Obrat Česka ohledně ropného embarga pramení z dvojího tlaku na vládu, míní komentátor Hospodářských novin Luděk Vainert.

Na jedné straně stojí potřeba zachovat zásobování země, na druhé pak blížící se unijní předsednictví a s ním spojené zahraničně-politické preference.

Hlavní problém by byl v případě okamžitého přerušení dodávek ropy z Ruska. „Úpravy si vyžádají čas. S tím se moc hnout nedá. Ze dne na den to opravdu nejde,“ tvrdí komentátor. 

Hosty byli:
René Neděla, náměstek ministra průmyslu a obchodu
Kristián Takáč, energetický analytik
Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů enregií
Luděk Vainert, komentátor, Hospodářské noviny

V krajním řešením by ale přesto byl okamžitý propad dodávek řešitelný, tvrdí Vainert. „Jsou na to plány – státní hmotné rezervy nebo snížení dodávek,“ naznačuje.

Ropovod Družba je s délkou přes 5 tisíc kilometrů nejdelším ropovodem na světě a přivádí do Česka ruskou ropu. Ropovod IKL začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na ropovod TAL přepravující ropu, která je dopravována po moři do terminálu v italském Terstu.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.