Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu

24. květen 2016

Tak se jmenuje první výstava mapující historii zemědělců a rolníků na našem území. Nabídne odpovědi na otázky, nakolik nacistické a poté komunistické represe oslabily selský stav a proč následky násilné kolektivizace půdy na našem území pociťujeme dodnes.

Sedláci měli v české společnosti tradičně dobré postavení. „Sedláci za první republiky, ale už předtím v období habsburské monarchie, zažívali rozkvět a prosperitu. Souviselo to s tím, že jejich zájmy hájila Agrární strana, která byla nejsilnější politickou stranou za první republiky. Postavení sedláka ve společnosti bylo opravdu respektované a výborné, patřili k tehdejší elitě,“ říká historik Jaroslav Rokoský z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Čtěte také

Následovala nacistická a komunistická perzekuce. „Pro selský stav to znamenalo značný propad. Nacisté se snažili vytěžit z vyspělého českého zemědělství co nejvíc pro své válečné cíle a komunisté je později v 50. letech perzekuovali jako nepohodlnou sociální skupinu,“ komentuje Rokoský.

V rámci doprovodného programu se chystá několik diskusních večerů, první z nich 1. června od 18 hodin v Národním zemědělském muzeu. „Tématem bude proces s Josefem Pažoutem, který byl v srpnu 1954 odsouzen pro neplnění předepsaných dodávek a také proto, že neodevzdal leták z balonové akce Rádia Svobodná Evropa, který nalezl na poli. Jedná se o jediný autentický zvukový záznam, který máme z 50. let k dispozici,“ uzavírá svou pozvánku na výstavu historik Jaroslav Rokoský.

autoři: bur , jpr
Spustit audio