Rozhodnutí Donalda Trumpa odvolat ředitele FBI je značně riskantní krok

10. květen 2017

Americký prezident Donald Trump nečekaně odvolal z funkce ředitele FBI Jamese Comeyho a vstoupil tak na nepříliš probádanou půdu, píše agentura AP. Znamená to, že Trump nebere ohled na respekt, s jakým Bílý dům po celá desetiletí přistupoval k FBI, ani na nezávislost Federálního úřadu pro vyšetřování. Trump se stal prvním prezidentem od Richarda Nixona, který vyhodil představitele dohlížejícího na vyšetřování, které se týká i hlavy státu. Podle historika Michaela Beschlosse tím ukázal, že si neváží systému, v jehož rámci toto vyšetřování funguje.

Trump ale velmi riskuje. Jestli měl v plánu oslabit vyšetřování údajného loňského ovlivňování prezidentských voleb Ruskem, které FBI provádí, může mít sesazení Comeyho právě opačný účinek. Rozhněvaní demokratičtí zákonodárci přišli okamžitě s požadavkem jmenovat nezávislého vyšetřovatele a znepokojení nad Trumpovým krokem vyjádřili i někteří republikáni. Trump vstoupil do Bílého domu po dlouholeté kariéře podnikatele, kdy se zodpovídal jen sám sobě, a ústavní omezení prezidentské funkce ho teď rozčilují, píše AP a dodává:

Trump kritizoval Comeyho za nesrovnalosti ve vyšetřování e-mailové pošty Hillary Clintonové. FBI teď podle prezidenta potřebuje nové vedení, aby opět získala důvěru veřejnosti. Demokraté se však s jeho zdůvodněním patrně jen tak nesmíří, protože prezident Comeyho vyšetřování ruského vměšování do voleb opakovaně bagatelizoval a odmítal. Teď kritikové obvinili prezidenta z ohrožení demokracie a narušení bezúhonnosti vyšetřování FBI. Dokonce i někteří republikánští senátoři připustili, že Trumpovo rozhodnutí vyvolává řadu otázek a že vyšetřování musí být dovedeno až do konce bez politických zásahů, uzavírá agentura AP.

Pravidla a zásady

Server americké televize Fox News uvádí, že Trump odvolal Comeyho na doporučení ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a jeho náměstka Roda Rosensteina. Uvedl to mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Sessions už zaměstnancům FBI sdělil, že úřad zatím povede zástupce ředitele Andrew McCabe. V dopise adresovaném Trumpovi ministr Sessions napsal, že nový šéf FBI musí být člověk, který „ctí pravidla a zásady“ ministerstva spravedlnosti.“

Demokraté stále trvají na tom, aby se možným spojením Ruska s Trumpovou kampaní před prezidentskými volbami zabýval nezávislý vyšetřovatel. „Z hlediska občanů bude takové vyšetřování důvěryhodné jedině za předpokladu, že ho povede odvážný zvláštní vyšetřovatel,“ řekl vůdce demokratů v Senátu Chuck Schumer. Tolik server americké televize Fox News.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.