Rodinám se vede lépe, říkají Poláci. Právo a spravedlnost i proto v poločase vyhrává

16. listopad 2017

Polská vláda má za sebou poločas a vyhrává, řekli by příznivci fotbalu. Jsou to přesně dva roky, kdy se po volbách ujala moci konzervativní strana Právo a spravedlnost. I přes domácí rozsáhlé protesty proti některým jejím reformám a narůstajícím sporům v zahraničí ale doma její podpora roste. Podle listopadového průzkumu agentury Kantar by ji volilo 38 a podle institutu CBOS dokonce 45 procent voličů.

Právo a spravedlnost před dvěma lety volby do Sejmu vyhrálo s osmatřicetiprocentním ziskem, což v polském volebním systému stačilo na většinu získaných mandátů. Konzervativně v Polsku tradičně volí jih a východ země. V některých obcích tam je podpora strany obrovská, hlas jí hodilo do urny i osmdesát procent obyvatel.

„Lidem se tady žije o trochu líp. Když budou takhle pokračovat, lidé je budou podporovat. Jsem rád, že jsem je volil,“ říká Mieczysław Jaźwiński opřený o branku před svým statkem. Jsme ve vesničce Boguty-Pianki 130 kilometrů východně od Varšavy. Žije tady asi pět set lidí, většinu živí půda. „Dřív v zemědělství pracovalo víc lidí. Ještě před pár lety tady každý něco choval. Mám patnáct krav, do důchodu daleko, člověk se něčím živit musí.“

Už je chladno, a tak jsou krávy tady ustájené jedna vedle druhé v dřevěném přístřeší. K dojení jim hraje malé rádio, ve kterém právě předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyňski chválí činy své strany. „Krávy to poslouchají a dávají víc mléka," žertuje Jaźwiński. Žije tu sám se svou manželkou, dcery se přestěhovaly do Varšavy a syn studuje v kněžském semináři. „Byl bych raději, kdyby tady zůstal, ale chtěl být farářem, tak jím bude.“

Mieczysław Jaźwiński

Na změny si nepotrpí

Ve vesničce Boguty-Pianki je škola, pošta, obecní úřad a jeden obchod. Hospodu tady nemají. A na moc velké změny si tu nepotrpí. Nejlepším důkazem je sám starosta. Józef Bogucki stojí v čele obce nepřetržitě už sedmatřicet let. „Většina místních jsou potomci dávné vesnické šlechty. Zůstalo to v nich. Když se něco řekne, tak to platí. Žijeme klidněji než ve městech. Můžete tady nechat odemčené auto a nikdo vám ho neukradne,“ říká starosta ve své kanceláři, kde má na stěně hned vedle polského státního znaku krucifix.

„V našem regionu jsou církev a víra důležité věci. Na lidi mohou mít vliv, ale farář nikomu neříká, komu dát ve volbách hlas,“ odpovídá na otázku, jestli mají konzervativní postoje místních souvislost s náboženstvím.

Kostel tady ale je spolu se školou centrem společenského života. Problémy tady mají podobné jako jinde. Vše mají krásně opravené, Evropská unie jim pomohla se stavbou čistírny odpadních vod, ale mladí odcházejí do měst. „Vesnice se snaží všichni podporovat, ale stejně se vylidňují. Vybudovali jsme tady čtyři školy, ale jednou budou prázdné,“ říká starosta.

Vláda strany Právo a spravedlnost místním podle starosty pomáhá hlavně prostřednictvím programu 500+. To je plošný přídavek na každé dítě v rodině 500 zlotých měsíčně, tedy zhruba tři tisíce korun. „Pět set plus je úžasný program, je to skoro zázrak, že se takové peníze dostanou k lidem. Máme tady tři sta dětí, rodinám se vede lépe,“ dodává Bogucki.

Józef Bogucki

Vláda premiérky Beaty Szydlové také snížila věk odchodu do důchodu. Muži mohou do penze v 65, ženy v 60 letech. V dobách dávno minulých ale mohli ještě dříve.

„Mělo to své světlé stránky. pětašedesátiletý zemědělec může mít už čtyřicetiletého syna s rodinou, který ale ještě nevlastní hospodářství. Je potřeba něco udělat, aby si lidé mohli dovolit předat živobytí do mladých rukou,“ říká starosta a dodává, že i přes problémy vidí budoucnost obce optimisticky.

Boguty-Pianki

Budeme dále ukazovat, jak má migrační politika vypadat

„Myslím, že nejdůležitějším předpokladem našeho programu byla snaha, aby měli rovné šance všichni Poláci bez ohledu na to, kde bydlí a čím se živí. Aby se v Polsku každý cítil jako ve svém domě a mohl plnit své sny,“ řekla premiérka Beata Szydlová na tiskové konferenci spolu s předsedou strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským u příležitosti výročí dvou let její vlády.

Ze zahraniční politiky Szydlová vyzdvihla polskou migrační politiku. Přestože Polsku hrozí žaloba u Soudního dvora Evropské unie za to, že na základě kvót nepřijala ani jediného žadatele o azyl, Szydlová tvrdí, že její vláda zaznamenala v Bruselu úspěch.

„Když předchozí vláda souhlasila s přijímáním migrantů a chtěla se přidat k chybné evropské politice, Jaroslaw Kaczyński řekl, že to budeme dělat jinak. Budeme intenzivně humanitárně pomáhat těm, kdo pomoc potřebují. Evropská unie změnila svůj pohled na migrační krizi právě pod vlivem rozhodného a neústupného postoje Polska. Naší zásluhou je, že dnešní evropské myšlení o migrační krizi je zcela jiné. Budeme dále ukazovat, jak má migrační politika vypadat, aby se Evropané cítili bezpečně,“ dodala premiérka.

Polská premiérka Beata Szydlová

Kazcyński vyzdvihl sociální část programu Práva a spravedlnosti, návrh zákona, který má zvýšit dostupnost bydlení, pomoc pro Poláky, kteří uvízli v dluhové pasti, program léků zdarma pro seniory nad 75 let a také snížení věku odchodu do důchodu a program 500+, o kterém už byla řeč. „To všechno s velkým úspěchem koná vláda paní premiérky Beaty Szydlové. Chtěl bych ji za to velice poděkovat. Děkuju Beato, že ses této práce ujímáš a že se ti daří program naplňovat i v tvrdých politických podmínkách.“

Kaczyński i Szydlová se také dotkli justiční reformy. Při jejím schvalování v létě Polsko zažilo masové protesty. Ministerstvo spravedlnosti a polský Sejm by totiž podle tehdejšího znění zákonů získali vyšší vliv nad personálním obsazováním soudů, včetně Nejvyššího soudu. Ten chtěla vládní strana Právo a spravedlnost kompletně přeobsadit. Část reformy nakonec 24. července vetoval prezident Andrzej Duda s tím, že dva ze tří zákonů připraví sám. Kaczyňski ho za to nepřímo kritizoval.

Skutečného Lídr strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński nedávno ustoupil do pozadí

„Dnes je vládnutí těžší než dřív. Jak víte, okolnosti se změnili letos 24. července. Přesto jsme odhodlaní náš program realizovat. Potřebujeme k tomu více než jen jedno období. Náš program počítá s tím, že budeme vládnout déle, abychom mohli Polsko změnit,“ dodal Kaczyński, oficiálně jen řadový poslanec, neoficiálně vládce Polska, se kterým se setkávají při návštěvách země premiéři a prezidenti a se kterým Andrzej Duda projednává detaily svého návrhu justiční reformy dřív než s šéfy poslaneckých klubů.

Z justiční reformy parlament schválil a začal platit zákon o obecných soudech. Evropská komise už kvůli němu zahájila s Polském řízení kvůli obavám o narušení vlády práva a nezávislosti justice. Vláda kritiku odmítá a reformu chce dokončit. „Justiční reforma nemá smysl, pokud nebude dostatečně hluboká a nedá Polákům pocit, že se k nim soudy chovají spravedlivě,“ uvedla premiérka.

Předseda největší opoziční strany Grzegorz Schetyna v rozhovoru pro stanici TVN v reakci na vystoupení Szydlové a Kaczyńského odmítl, že by vláda byla úspěšná. „Hodně věcí se opravdu změnilo. Soudy jsou v troskách, důchodový systém je zničený, zvyšuje se zadlužení země. Máme tady ekonomický růst, ale ten není zásluhou této vlády. Program 500+ [pět set plus] je financovaný z půjčených peněz a zadlužuje tak stát,“ řekl Schetyna.

autor: vid
Spustit audio