Rodičovství je zrcadlo nastavené sobě samému, říká jáhen Miencil. Se svým partnerem vychovává adoptované dítě

1. říjen 2023

Se svým partnerem vychovává adoptované dítě, které první roky prožilo v dětském domově. Jaké cesty jej zavedly do Starokatolické církve, kde dnes působí na pozici jáhna? Jaké bonusy má tato církev, kromě otevřenosti vůči LGBT lidem?

„Žádný patent na rodičovství jsem neměl, takže jsme byli hozeni do vody a učili se za pochodu, což bylo někdy náročné,“ popisuje Petr Miencil, vystudovaný fyzik, počítačový specialista a také věřící člověk. Působí jako jáhen ve starokatolické církvi. 

„Je to každodenní snaha učit se být dobrým rodičem. Co se člověk asi nejvíc naučí o rodičovství, že je to takové zrcadlo nastavené sobě samému.“

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Eva Hůlková.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.