Robotické vidění pro nevidomé lidi

7. květen 2012
Monitor

Odborníci už mnoho let vyvíjejí rafinované systémy orientace v prostoru. Roboti mají ty nejmodernější technologie vizuálního mapování okolí. Francouzské inženýry napadlo adaptovat tyto systémy adaptovat pro potřeby nevidomých lidí.

Odborníci z Pařížské univerzity Pierra a Marie Curieových zkoumali, jak by bylo možné přeměnit trojrozměrný obraz ze stereoskopické kamery umístěné v brýlích do podoby, kterou by mohli vnímat nevidomí lidé. Výsledkem je braillovské simulační hmatové zařízení, které nevidomý člověk drží v rukou. Zařízení má podobu dvou podložek, v nichž se pod povrchem vertikálně pohybují zaoblené špendlíkovité prvky. Jejich pohyb je řízen lokálně generovaným teplem. Tyto braillovské aktivní body nevidomému člověku sdělují všechna prostorová data.

Celý prostorový obraz okolí před tím zpracovává počítač, který prostřednictvím připojených aktivních akcelerometrů a gyroskopů také analyzuje pohyb člověka. Systém detekuje zdi a další překážky, se kterými by se mohl nevidomý člověk střetnout. Počítač pak generuje 10 trojrozměrných map blízkého okolí za sekundu. Nevidomý tak může výrazné objekty v okolí na modelové mapě doslova nahmatat a zároveň svůj pohyb vůči nim vnímat v reálném čase. Proto nepotřebuje slepeckou hůlku ani jiné hmatové pomůcky pro zpětnou vazbu. Žádné alternativní systémy, dokonce včetně živých slepeckých psů, údajně neposkytují tak bezprostřední a interaktivní zpětnou vazbu, jako tento systém upraveného robotického vidění.

Zdroje: Popular Science, PhysOrg

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.