Robert Schuster: Nová německá vláda aneb Loď na Jamajku stále pořádně nevyplula

2. listopad 2017

Když před dvěma týdny po dlouhém čekání konečně začaly rozhovory čtyř německých politických stran o vzniku nové vlády, byla na jejich hlavních vyjednavačích vidět zvláštní kombinace zvědavosti a opatrnosti.

Od samého počátku tlumili očekávání plynoucí z faktu, že ještě nikdy nebyla v Německu na spadnutí vláda, jež slibovala tak široký politický záběr: od ekologicko-feministického směru, přes tržně-liberální až po křesťansko-konzervativní. Podle barev symbolizující jednotlivé strany, čili zelené, žluté a černé, se pro toto spojenectví vžilo označení jamajská koalice.

Počáteční opatrnost doložená obraznými výroky, že cesta z Německa na Jamajku je dlouhá a nevede klidnými vodami, byla pochopitelná. Ukázala se být nikoli pouhým řečnickým obratem.

Po necelých čtrnácti dnech se dá totiž konstatovat, že loď, jež by měla v blízké budoucnosti dorazit do cíle a přinést Německu novou vládu, ještě ani pořádně nevyplula. Jiným slovy míra shody mezi čtyřmi stranami zůstává hodně nízká.

Angela Merkelová

Zatím se dokázaly dohodnout akorát na tom, že nová vláda by měla vyčlenit víc peněz na vědu a výzkum, což je asi podobně minimalistické, jako kdyby chtěly lepší výběr daní či něco podobně nekonfliktního.

Bezvládí na největší lodi EU

Naproti tomu v klíčových tématech, jež hýbou německou současností a budou mít dopad i příští desetiletí, je dosud jakákoli shoda v nedohlednu. To platí nejenom o notoricky známé otázce, jak budou v Německu do budoucna nastavena pravidla migrační politiky.

Omezí země ještě víc než dosud podmínky pro udělení azylu? A bude pokračovat praxe, že lidé požívající omezenou mezinárodní ochranu, což je největší skupina uprchlíků z roku 2015, nebudou moct přizvat do Německa své rodinné příslušníky?

Přesně to například dlouhodobě prosazuje bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU), čímž i během nynějších jednání provokuje Zelené. Ti ze zase „revanšují“, když nehodlají ustoupit z požadavku na uzavření všech uhelných elektráren v Německu, stejně tak ukončení prodeje aut se spalovacím motorem do roku 2030. To jsou přitom témata, jež ovlivní nejenom životy příštích generací v Německu, ale vzhledem k jeho dominantní roli v Evropě, i další státy, včetně České republiky.

Zelení (Die Grünen)

Nad jamajskou koalicí se tak stále vznáší stín a hrozí, že ambiciózní projekt skončí dřív, než vůbec začne. Pro Německo a potažmo celou Evropu by to nebyla dobrá zpráva, a to hned z několika důvodů: Pokud by v zemi, jejíž politici se v minulosti dokázali vždycky shodnout na kompromisech se to najednou nepovedlo, tak kde jinde by se to mělo podařit?

A za druhé, představa, že obrazně řečeno, na největší lodi Evropské unie panuje několikaměsíční bezvládí, nemůže těšit nikoho, komu není osud Společenství lhostejný.

Komu by takovýto scénář přišel vhod, je také jasné: byli by to všichni ti, kteří si odnesli z letošních voleb v řadě členských států Evropské unie porážku.

autor: rsc
Spustit audio