Robert Schuster: Bude v Německu po podzimu vládnout tzv. jamajská koalice?

29. červen 2017

Ještě tři měsíce zbývají do rozluštění hádanky, jak dopadnou volby v Německu, největším členském státu Evropské unie a jaké strany budou tvořit jeho příští vládu.

Vzhledem k tomu, že pokračování současné velké koalice křesťanských a sociálních demokratů je považováno za nejkrajnější řešení, vracejí se znovu do hry vládní modely, které se zdály být buď překonané, anebo pouze jednorázovou záležitostí.

Mezi ty první patří tradiční pravicová koalice křesťanských demokratů a liberálů, která určovala po desetiletí podobu německé politiky. Dalo by se říct, že to je koalice, jež stála v roce 1949 u zrodu poválečného demokratického Německa.

Druhý vládní model je tak zvaná „jamajská koalice“ tvořená křesťanskými demokraty, liberály a Zelenými a jejíž název je odvozen od skutečnosti, že barvy těchto stran připomínají barvy na vlajce tohoto středoamerického státu. Dosud vládla pouze jednou, a to před lety v Sársku, kde za sebou nezanechala příliš kladnou stopu.

Právě takováto politická konstelace vznikla v minulých dnech v severoněmecké zemi Šlesvicku-Holštýnsku. Pod vedením mladého, 43letého nového křesťanskodemokratického premiéra Daniela Günthera, tak byla ustavena vláda, která má ambice výrazně přesahující horizont čistě regionální politiky.

Logo

Klíčová podmínka

K jejím programovým bodům patří například i experiment se zavedením jakési formy základního příjmu, čili opatření nahrazující dosavadní sociální dávky a podpory paušální částkou, jež by ale její příjemce zároveň neměla přestat motivovat hledat si práci.

Za pozornost stojí již sama skutečnost, že tři politické strany, které si v minulých kampaních nic nedarovaly a ani po volbách nezamlčovaly vzájemné rozdíly, se přesto dokázaly spojit pod společným praporem a formulovat stejné cíle. To je určitě i signál směrem k celoněmecké politice, kde se zřejmě do budoucna stanou takováto tříčlenná spojenectví pravidlem.

Sama spolková kancléřka Angela Merkelová učinila v minulých dnech velký krok směrem k tomu, aby pokračovala v čele vlády i po zářijových volbách. Přistoupila totiž na požadavek jak Zelených, tak i liberálů a souhlasila se zrovnoprávněním dosavadních registrovaných partnerství osob stejného pohlaví s tradičním manželstvím.

Angela Merkelová

Právě to stanovily obě menší strany jako klíčovou podmínku pro případnou povolební spolupráci. Teoreticky tak i šéfka německé vlády otevřela dveře novému politickému spojenectví.

Zbývá tak už jenom přesvědčit voliče, že politika pod jamajským praporem nemusí evokovat pouze karibskou nezávaznost a lehkost, ale může představovat i seriózní vizi pro osmdesátimilionové Německo.

autor: rsc
Spustit audio