Richard Seeman: Rakousko bude do listopadu bez prezidenta

12. červenec 2016

Místo páteční přísahy nového rakouského prezidenta se v důsledku jeho nezvolení konalo v historickém sále Říšské rady rozloučení s dosavadním Heinzem Fischerem, kterému skončil jeho dvanáctiletý mandát.

Dostavili se všichni, kteří mají nebo měli vysoké funkce, poslanci obou komor, hejtmani jednotlivých spolkových zemí, bývalí žijící kancléři jakož i manželky zesnulých prezidentů. Elisabetha Waldheimová a Margot Klestilová- Löflerová seděly vedle exkancléřů Wernera Faymanna, Wolfganga Schüssela a Franze Vranitzkého. Rovněž zde byli představitelé církví a náboženských společností v čele s kardinálem Christophem Schönbornem. Tuto příležitost si nenechali ujít ani nejvyšší rakouští soudci. Účastníci byli i oba kandidáti na prezidentský úřad, o kterých bude 2. října rozhodnuto opakovanou volbou – Alexander van der Bellen a Norbert Hofer.

Na nedostatek chvály v historickém sále, ve kterém za monarchie zasedal i T. G. Masaryk, si nemohl končící prezident stěžovat. Předsedkyně Národní rady – poslanecké sněmovny, Doris Buresová v slavnostním projevu zdůraznila, že Heinz Fischer je zářným příkladem, protože sloužil republice v nejlepším slova smyslu. Nebyl jen zde pro většinu, ale zvláštní důraz kladl na práva menšiny i na nejslabší ve společnosti. Sedmasedmdesátiletá hlava státu pak ve svém děkovném projevu zdůraznila své úsilí o obnovení Rakouska jako sociálního a mezinárodně uznávaného neutrálního státu. Varoval před populismem zejména v souvislosti s přílivem uprchlíků, kterým je nutno pomáhat. Vyslovil i politování nad tím, že Velká Británie se rozhodla vystoupit z Evropské unie.

Normální atmosféra

Zatím se již řeší všechny právní otázky vyplývající z opakované volby, kdy poprvé v historii novodobého Rakouska nepřešla funkce prezidenta v zákonem určené době. Počítá se po dohodě parlamentních stran, že přísahu před spolkovým shromážděním složí vítěz vzešlý po opakované volbě 2. října v týdnu mezi 28. listopadem a 2. prosincem. Příští volba by se tak konala 18. září 2022. Do té doby podle ústavy bude úřad prezidenta zastupovat tříčlenné předsednictvo Národní rady.

Jejím členem je však i kandidát Svobodných Norbert Hofer jako třetí parlamentní prezident, proti čemuž byly vzneseny připomínky. Navíc Svobodní odmítli dát garance Zeleným, za které kandiduje jeho soupeř Alexander van der Bellen, že výsledky opakovaných voleb opět nenapadnou.

O víkendu se sešli šéfové Svobodných a sociálních demokratů Heinz Christian Strache s Christianem Kernem. Cílem setkání, které proběhlo v klidné atmosféře, nebylo – jak někteří politologové předpokládali – uzavření možné koalice mezi oběma stranami, která funguje již delší dobu v Burgenlandsku. Hofer oznámil, že jejím cílem bylo nastolit normální atmosféru při vzájemných jednání, což se podle jeho slov podařilo.

Spustit audio