Richar Seemann: Von der Leyenová se představila v USA

27. červen 2014

Německá spolková ministryně obrany, Ursula Gertruda von der Leyenová podnikla nástupní cestu do Spojených států, půl roku po jmenování do této funkce. Během pětidenního pobytu vedla jednání s vysokými politickými představiteli OSN v New Yorku a Spojených států ve Washingtonu.

Především přitom demonstrovala transatlantickou jednotu převzetím více odpovědnosti Německa při řešení současné složité mezinárodní situace. V Pentagonu bylo toto odhodlání z úst padesáti šestileté pětinásobné matky s velkým uspokojením přijato právě v době, kdy Spojené státy mají zájem, aby jejich spojenci ji podpořily při řešení takových problémů, které v současné době nastaly v Iráku a Ukrajině.

Pohledné blondýnce se v pětidenním jednání podařilo přesvědčit, že Německo je připraveno nasadit nejen svou ekonomickou sílu, ale i své ozbrojené složky při jejich řešení. Leyenová, která od roku 2005 je členkou spolkového kabinetu má k tomu všechny odborné předpoklady, je nejen lékařkou, ale studovala na univerzitách i národohospodářskou politiku a pohybuje se deset let ve vysoké politice. Výhodný je i její pobyt v zahraničí, žila dlouhá léta v Bruselu, kde se narodila a se svým manželem profesorem lékařství pobývala ve Spojených státech.

Čtěte také

V rozhovoru se zastupujícím generálním tajemníkem OSN Janem Eliassonem New Yorku nabídla rozšířenou vojenskou účast Německa na misích světové organizace. V současné době se podílí 250 příslušníků Bundeswehru v šesti misích, přičemž OSN celkově na sedmnácti téměř se sto tisíci vojáků, policistů a vojenských expertů.

Leyenová přislíbila vojenskou účast zesílit a převést své vojenské síly po stažení z Afghánistánu, jejichž bojové nasazení na straně NATO skončí za půl roku. Žádosti OSN o konkrétní požadavky prozkoumáme, protože máme dostatečné kapacity i zkušenosti než některé jiné státy, prohlásila německá ministryně obrany. V současné době má spolková republika nasazeno 4600 vojáků v 17 mezinárodních akcí OSN, NATO a Evropské unie.

NATO

V následném jednání ve Washingtonu s ministrem obrany USA Chuckem Hagelem nebyla pro něho neznámou osobou, protože se setkali v únoru na mnichovské bezpečnostní konferenci. Po čtyřech měsících se jejich vztahy nikterak nezměnily, když Leyenová znovu potvrdila jednotu názorů a prohlásila, že se plně kryje jejich analýza bezpečnostní politiky.

Nová transatlantická jednota se potvrzuje zejména v pohledu na současnou situaci v Iráku. Východisko podle obou politiků je nutno hledat v pomoci se sousedními státy. Turci musí řešit své problémy s Kurdy, Irán se vztahy šítů a sunnitů, stejně tak i Arabská liga. Americké přání, aby Německo NATO podpořilo dvěma procenty ze státního rozpočtu Leyenová zdvořile odmítla. Upozornila, že tento požadavek musí být posuzován s celkovou ekonomickou situací Evropy.
Důležitější je, kam investovat prostředky, které máme k dispozici pro budoucnost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.