Režisérka dokumentu Nejdelší polibek: Láska je stejná všude, nezáleží na tom, odkud jste

12. březen 2014

Súdán je země rozdělená nejen politicky, ale především nábožensky. Podepsání mírové dohody v roce 2005 sice ukončilo krvavou občanskou válku v zemi, ale náboženské předsudky mezi muslimským severem a křesťanským jihem nadále přetrvávají.

A to se dotýká také vztahů tamních mladých lidí. Právě o nich vypráví film Nejdelší polibek představený na festivalu Jeden svět.

Jak Českému rozhlasu Plus řekla režisérka dokumentu Alexandra Sicotte-Levesque, teenageři jsou stejní kdekoliv na světě. "Když jsou věci zakázané, najdou způsoby, jak je obejít. Třeba pomocí internetu."

Čtěte také

K tomu používají Facebook, své blogy nebo webové stránky. Mladí Súdánci se sice mohou spolu potkávat na ulici, ale musejí si dávat pozor, aby je někdo neviděl, když se třeba drží za ruce, upozornila režisérka.

Přestože jsou svazky mezi muslimy a křesťany poměrně běžné, problémy mají i lidé narození do smíšených manželství. Matka jedné z hrdinek v dokumentu říká:

"Má rodina byla proti svatbě, protože jsem muslimka a chtěla jsem si vzít křesťana. Není to o rozdělení sever - jih, je to věc náboženství.“

Film divákům přibližuje, jak se jeho hrdinové kromě starostí s láskou vyrovnávají i s těmito překážkami.

"Je to velmi univerzální. Láska je stejná všude, nezáleží na tom, odkud jste," shrnula Alexandra Sicotte-Levesque.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio