Rekvalifikace? Průměrný věk v OKD je 46 let a zdravotní stav chabý, upozorňuje odborář

14. prosinec 2015

Stát pomůže horníkům, které plánuje propustit firma OKD, finanční pomoc těžební společnosti ale odmítá. Vláda chce každému propuštěnému nabídnout možnost rekvalifikace, plánuje i podpořit zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji.

„Naším zájmem je, aby propuštění horníci sehnali práci,“ uvedla v Dnešním Plusu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ta je přesvědčena, že vláda části horníků práci najde. „Kromě toho, že máme národní zdroje ze státního rozpočtu, používáme také evropský sociální fond. Možné je použít peníze i tzv. globalizačního fondu.“

Marksová také věří, že si Poslanecká sněmovna situaci uvědomí, a pomůže prosadit předčasné důchody pro horníky.

Při plánované návštěvě regionu chce ministryně hovořit s krajskými zastupiteli, zastupiteli měst i zástupci horníků.

„Dnešní zasedání tripartity má jediný cíl: na těchto návrzích řešení se potřebujeme shodnout,“ shrnula hlavní cíle Michaela Marksová.

Jen rekvalifikace vše nevyřeší, tvrdí odborář

„Návrhy vlády pro uklidnění situace v OKD jsou velkou podporou,“ chválil předseda Sdružení hornických odborů Havířov Jaroslav Pytlík.

Bude ale třeba i další řešení, dodává. „Nepůjde vše vyřešit rekvalifikací. Bude také potřeba udělat i spoustu kroků v rámci OKD.“

„Naší prioritou je pochopitelně najít pro horníky zaměstnání. Pokud by k tomu nedošlo, tak chceme, aby byli krytí sociálním programem, který je dohodnutý v rámci kolektivní smlouvy OKD,“ žádá odborář.

Návrh vedení OKD na dojednání s odbory snížení platu horníkům o 5 % Pytlíka překvapilo. „Oni dobře vědí, že jsme během několika málo let přišli o 3 tisíce korun v průměrném výdělku. Další snižování je zcela nemožné.“

Možnosti rekvalifikací odborář vítá, ale rozhodně nebudou řešením pro všechny. „V OKD je průměrný věk 46 let. To jsou kluci, kteří jsou 20 let v hornictví, mají obrovské potíže s páteří, plícemi i s rukama.“

„Fyzická zdatnost je na úrovni 55 % ostatní populace. Rekvalifikace jsou velký problém, těch míst pro propuštěné horníky je velmi málo,“ konstatoval předseda.

I proto spoléhá především na dřívější důchody. „Byli bychom rádi, kdyby parlamentem prošel zákon o tom, že zaměstnanci, kteří nastoupili po roce 1992, by šli do důchodu aspoň o pět let dříve a další tři roky do předčasného důchodu,“ vysvětlil Jaroslav Pytlík.

autoři: Ivana Navrátilová , oci
Spustit audio