Reforma české psychiatrie se rozběhla. Vznikne 30 center duševního zdraví, říká náměstek

23. březen 2018

V psychiatrii pořád patříme na Východ, prohlásil zhruba před rokem tehdejší ministr zdravotnictví z ČSSD Miloslav Ludvík. Sliboval také, že psychiatrie bude jednou z priorit při sestavování úhradové vyhlášky na letošní rok, podle které se péče hradí. „Za posledních pár měsíců reforma postupuje rychleji než za poslední léta,” říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus vedoucí výzkumného programu Sociální psychiatrie Národního ústavu duševního zdraví Petr Winkler.

Odvětví psychiatrie dostává kolem deseti miliard z celkových asi 300, které dávají zdravotní pojišťovny každý rok na zdravotní péči. To jsou asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, v Evropské unii je přitom průměr výdajů na péči o duševní zdraví přes 6 procent.

Třicet center


Reformní projekty se opravdu před několika měsíci rozběhly, další se rozbíhají.Petr Winkler

Podle náměstka ministra pro zdravotní péči Romana Prymuly je završena přípravná fáze reformy české psychiatrie. „Ta znamenala dohodnout, jak by měl vypadat systém financování a síť. V tuto chvíli jsme vypsali výzvu předkládání žádostí o dotace v rámci programu podpory na prvních pět center duševního zdraví. Přistupujeme tedy k fázi realizace,” říká.

Ta by se měla rozběhnout během letošního roku. „Do roku 2021 bychom měli mít až třicet center duševního zdraví, které by byly páteřní sítí, dvě až tři v každém regionu,” popisuje náměstek.

Vedoucí výzkumného programu Sociální psychiatrie Národního ústavu duševního zdraví Petr Winkler potvrzuje, že se reforma rozbíhá. „Reformní projekty se opravdu před několika měsíci rozběhly, další se rozbíhají. Za posledních pár měsíců reforma postupuje rychleji než za poslední léta. Pociťujeme taky silnou mezinárodní podporu, záštitu Světové zdravotnické organizace. Systém se začíná měnit,” podotýká.

Petr Winkler

„Řekl bych, že je to zásluha především odborníků, kteří tu reformu prosazovali a připravovali několik let. Je to také zásluha náměstků, kteří byli na ministerstvu zdravotnictví déle, než je současný pan ministr. Řekl bych, že podpora současného ministra je také velmi důležitá,” myslí si Winkler.

Dlouhodobý proces


V rámci Evropských investičních fondů očekáváme částku zhruba jedna miliarda korun.Roman Prymula

Kolik bude reforma stát? „Pokud jde o investiční prostředky, v rámci Evropských investičních fondů očekáváme částku zhruba jedna miliarda korun. Co se týká vlastního financování, tak ještě přesnou částku nemůžeme říci, protože se v tuto chvíli intenzivně diskutuje s pojišťovnami a ministerstvem práce a sociálních věcí. Jsme za ten dialog velice rádi, protože celá reforma povede v důsledku k naprosté změně financování psychiatrické péče u nás,” odpovídá Prymula.

Podle Winklera se v pohledu na podobu reformy Národní ústav duševního zdraví ztotožňuje s ministerstvem. „Pracujeme dohromady. Je to proces, který bude trvat deset až dvacet let, jeho základem by mělo být efektivní financování systému psychiatrické péče, založené na evidenci,” říká.

autor: rkr
Spustit audio