Řecko porušuje mezinárodní právo, kritizuje Schrott. Nehumánně se chová Turecko, reaguje Charanzová

10. březen 2020

Na turecko-řecké hranic panuje napětí. Tisíce uprchlíků se snaží dostat do Evropy poté, co jim cestu uvolnil turecký prezident Erdogan. Řecká policie a armáda se v tom běžencům snaží zabránit všemi silami.

„Od Turecka je to hra. Využívá migrační krize, aby upevnilo svou pozici v regionu a vyjednalo si lepší podmínky vůči Evropské unii,“ míní europoslankyně Dita Charanzová za hnutí ANO.

Čtěte také

Naopak Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci vidí problém v tom, že se Unie nedokázala dohodnout na reformě společné azylové politiky, a to i kvůli snížení migračních tlaků, které přinesla dohoda s Tureckem.

Zároveň kritizuje Řecko za to, jak postupuje proti běžencům na hranicích i na moři:

„Lodě řeckých pohraničníků odstrkují čluny uprchlíků, střílejí poplašné střely, aby je donutily vrátit se zpět. To je bezprecedentní a je třeba to změnit.“

Velmi špatné je, že Evropská komise mhouří oči nad tím, jak represivně postupují řecké pohraniční síly a vláda pod tlakem veřejnosti přistoupila k něčemu, co není v souladu s mezinárodním právem.
Jan Schroth

Čtěte také

„Jestli někdo eskaluje humanitární situaci, tak to rozhodně není Řecko, ale Turecko, které jednoznačně nese odpovědnost za nastalou situaci. Je odsouzeníhodné, že si bere lidi jako nástroj politického nátlaku,“ reaguje Charanzová.

Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu sice dohoda o migraci z roku 2016 nebyla ideální, ale v té chvíli byla nejlepším možným řešením.

„Díky této dohodě se zamezilo dalším migračním vlnám v Evropě. To, že Turecko nyní pod vlivem situace v Sýrie vytváří tento nehumánní tlak na Evropskou unii, je jiná otázka,“ podotýká.

Řecko se k tomu postavilo razantněji a vyslyšelo volání všech evropských činitelů, aby lépe střežilo hranici a snažilo se zabránit vniknutí větších skupin do Evropské unie.
Dita Charanzová

Schroth namítá, že řecká vláda se řídí především vnitropolitickými okolnostmi a voličům slíbila razantní postup. „Přestože Řekové mají migrační minulost a snažili se být tolerantní, tak už tam vítězí síly, které to chtějí zastavit. Bohužel se to odráží v krocích vlády.“

Řecká vláda podle něj porušuje Ženevské konvence i Evropskou úmluvu o lidských právech tím, že na měsíc zastavila přijímání žádostí o azyl: „Není ani možné lidi, kteří přijdou a požádají o azyl během 48 hodin, označovat za nelegální migranty. Je to právo, na kterém se vyspělé státy dohodly v reakci na to, k čemu docházelo už před 2. světovou válkou.“

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související