Rathova komora

4. listopad 2003

Členství v České lékařské komoře je povinné. Bez něj nelze de facto vykonávat lékařskou praxi. Znamená to, že jde o stavovskou organizaci, která má v rukou život lékařů. Komora by měla dohlížet nad tím, aby lékaři vykonávali své povolání kvalitně a s patřičnou etikou. Má dbát na jejich další vzdělávání a má také trestat jejich profesní prohřešky. V zájmu lékařů by tudíž mělo být, aby v čele komory byli lidé, kteří svoji moc nezneužijí a budou schopni svojí autoritou šířit ve společnosti respekt vůči lékařskému stavu.

Ten se pak může projevit mimo jiné v tom, že veřejnost bude tlačit na politiky, aby lékařům zajistili odpovídající finanční ohodnocení. Po víkendovém sjezdu České lékařské komory a hlavně po jeho průběhu lze konstatovat, že lékařská obec si to buďto neuvědomuje, nebo o tom přemýšlet z různých důvodů nechce. Kdyby tomu bylo jinak, těžko by mohl být znovu zvolen presidentem komory David Rath. Tedy člověk, který nepostrádá talent svým vystupováním oslovovat davy. Zároveň však budí dojem, že jde o osobu, která se svým okolím umí účelově manipulovat a která zachází s komorou jako s vlastním podnikem.

Nejvíc absurdní je zjištění, že lékařům nevadí, že v jejich čele stojí de facto lhář. Lze tak označit člověka, který vědomě uvedl nepravdu a navíc to sám přiznal. Podle dostupných informací si Rath do lékařské praxe započetl i dobu civilní vojenské služby. To mu usnadnilo získání dvou lékařských licencí. Přitom v pokynech ministerstva práce a sociálních věcí se píše, že civilní vojenská služby se do lékařské povinné praxe započítávat nemůže. O tom, jak je to s platností Rathových licencí může rozhodnout pouze představenstvo České lékařské komory. To podle očekávání jednoznačně potvrdilo platnost všech licencí Davida Ratha. Podle představenstva komory byly získány v souladu se zákonem a řády komory.

Vzhledem k tomu, že Rath má na činnost komory zásadní vliv, což ostatně potvrdil průběh víkendového sjezdu, je legitimní pochybovat o tom, zda představenstvo komory rozhodovalo pouze na základě nejlepšího vědomí a svědomí. Zkrátka současná atmosféra v České lékařské komoře není nejlepší a po znovuzvolení Davida Ratha se nepročistí. Možná, že se potvrdí spekulace o tom, že Rath zatočí se svými odpůrci. Ostatní si pak dají pozor, aby se proti presidentovi komory veřejně nepostavili.

Budou se bát, že by se jim to vymstilo a že by nakonec mohli být z komory vyloučeni. Byť pod nějakou jinou záminkou. V životě totiž často platí, že kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde. Víkendovou obhajobou presidentské funkce David Rath dokázal, že má situaci pod kontrolou. Nyní si může být téměř jist tím, že se proti němu větší odpor nezvedne. Může tudíž i nadále řídit komoru podle svých představ. Klidně i v duchu zprávy o hospodaření komory.

Ta naznačila, že minimálně na poli hospodářském nemusí být zrovna nejčistší. Objevily se totiž nesrovnalosti v účetnictví komory, které byly předány policii. Zkrátka vše nasvědčuje tomu, že se z radikálního vůdce Lékařského odborového klubu vylíhnul autoritářský president České lékařské komory, který ji postupnými a promyšlenými kroky definitivně ovládnul. Pokud bude i nadále pokračovat ve svém stylu, udrží se v čele komory ještě dlouhou dobu. Právě dosavadní Rathovy metody nutně vyvolávají diskusi o tom, zda by členství v komoře mělo být povinné. Zkušenosti z praxe se přiklánějí spíše k záporné odpovědi. Bude ji však velice obtížné prosadit. Pro atmosféru v české lékařské veřejnosti by to mohlo být užitečné.

Dobrovolné členství v komoře by totiž jasně ukázalo, nakolik má tato profesní organizace přirozenou autoritu a nakolik jsou v ní lékaři pouze z donucení. Tedy proto, že bez příslušnosti k České lékařské komoře nemohou zatím vykonávat lékařskou praxi.

autor: Petr Hartman
Spustit audio