Radko Kubičko: Praha na vládním půdorysu

19. únor 2023

Když Praha jako poslední z měst po komunálních volbách ustavila své vedení, bylo to přivítáno jako konec bezvládí. Nově zvolený primátor Bohuslav Svoboda se chce hned zkraje pustit do tvrdé práce a dohnat zpoždění. Co ale konkrétně vlastně bylo za necelý půlrok zanedbáno, neupřesnil. Jisté je jen to, že byl zvolen s velkou podporou zastupitelů.

Koalice se ustavila na takzvaném vládním půdorysu, tento tajemný obrat používali mnozí jako určité zaklínadlo. Aktuální vládní strany měly zájem, aby jejich zástupci vládli i Praze.

Čtěte také

Pro Svobodu se nicméně nakonec vyslovilo i hnutí ANO, které bylo přesto vykázáno do opozice, když předtím projevovalo velkou vstřícnost k lídrovi koalice Spolu a chtělo ho i za dočasného primátora.

Řeklo by se, že by proto vrchní starosta mohl mít velkou podporu a do práce by se mohl opravdu pustit. Co ale přesně znamená podpora od opozice, je taktéž tajemné. Její lídr Patrik Nacher je v tuto chvíli už zkušený pražský politik a poslanec, který jako někdejší mluvčí liberální Unie svobody nikdy nesouzněl s nynějším spíše levicovým profilem hnutí ANO. Se Svobodou ho už dříve pojily četné sympatie a vstřícná slova.

Město nevlídné k obyvatelům

Politikové koalice naopak projevovali jistou nedůvěru k Pirátské straně, kterou podezírali z levicových receptů. A kritizovali mnohé jejich údajně progresivistické nápady, například vykázání automobilové dopravy z některých pražských míst a důraz na ekologická řešení.

Čtěte také

Z toho pohledu se může podpora ANO jevit jako krok chytré horákyně a varování Pirátům, když půjdete nepřijatelným směrem, máme řešení.

Ti ostatně už udělali jistý veletoč, když se původně spojili s podobně smýšlejícím hnutím Praha sobě, které ale bylo pro Spolu nepřijatelné zcela. V zájmu půdorysu dohodu Piráti vypověděli. I oni tak mají v opozici spojence.

Když ale pomineme politické spory, je tu stále Praha, která je nejen velkým městem, ale hlavně – městem hlavním, jak připomněl jeho nově zvolený primátor. A to má problémů nad hlavu. Disponuje sice svou institucí paměti 20. století, ale u současnosti je méně pravděpodobné, že se zapíše do paměti budoucích generací. Symbolem byl už v minulých obdobích stav mostů přes Vltavu i chyba lávky, či spíše její bezprecedentní zhroucení do vod.

Čtěte také

Město se jeví nevlídné ke svým obyvatelům i k těm, kteří přicházejí. Mnozí uvádějí příklad jiných, mnohem přívětivějších, blízkých měst, třeba Vídně, Mnichova nebo Londýna. Střed města je přeplněn turisty a infrastruktura je orientovaná jen na ně. Celé město přetéká auty, stav komunikací je špatný. Veřejná doprava je na vysoké úrovni, přesto je přeplněná a nedostačuje.

Dostupnost bydlení je naprostá katastrofa, možnost získat byt nebo přijatelný pronájem pro nebydlící je skoro vyloučena, i pro profese, které přitom město životně potřebuje. Zeleně ubývá, přibývá betonu, město málo motivuje k respektování veřejného prostoru a ponechává orientaci jen na zisk.

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

To je tedy ta hlavní otázka pro nového primátora, jeho radu, celou koalici i spolupracující opozici. Všichni už mají s vedením města zkušenosti a jsou tak odpovědni nejen za nějaké úspěchy, ale hlavně za ty resty. Budou je umět v podobném složení avizovanou tvrdou prací opravdu dohnat? A určitě nepůjde jen o posledních pět lichých měsíců.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio