Prvok z doby prvních dinosaurů

4. prosinec 2012
Monitor

Vědci objevili mikrofosilii 200 milionů let starého prvoka. Nepatrný živočich na stopce se skrýval v kokonu pravěkých pijavek.

Období triasu na fosilním záznamu reprezentují nálezy obratlovců včetně prvních dinosaurů i bezobratlých živočichů, jejichž tělo chránila pevná schránka. Nálezy druhů se zcela měkkým tělem nebo dokonce prvoků jsou nesrovnatelně vzácnější. Nový pohled na biodiverzitu v období triasu nyní přinesl objev 200 milionů let starého kokonu. Kokon je obal, který chrání vajíčka nebo kukly některých bezobratlých živočichů. V tomto případě jej vytvořila pravěká pijavka, která nakladla vajíčka. A ani si přitom nevšimla, že do kokonu pronikl někdo cizí.

Unikátní fosilii objevili paleobiologové z Kansaské univerzity v 200 milionů let starých horninách, které pocházejí z Antarktidy. Izolovali z nich organický materiál, mezi nímž byly i dvě desítky kokonů pijavek. Jeden z nich uvnitř obsahoval perfektně zachovaného prvoka, který je téměř identický se současnými vířenkami (Vorticella). Prvok je dlouhý asi 25 mikrometrů a jeho tělo má typický tvar nálevky na dlouhé stopce. Objev je významný z několika důvodů. Fosilie prvoků jsou nesmírně vzácné a vířenky, které se vyskytují po celém světě, až dosud na fosilním záznamu úplně chyběly. Vířenka z doby prvních dinosaurů navíc dokázala, že dosud přehlížené fosilní kokony pijavek mohou obsahovat unikátní mikrofosilie.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.