Průměrný Čech přijme v potravě až trojnásobek doporučené dávky soli, varuje nefrolog

24. leden 2020

V seriálu Plusu se dozvíte spoustu informací o soli – kde se těží, jak staré je nejstarší ložisko nebo jestli se i mořská sůl musí obohacovat o jód.

Čtěte také

Na našem území se sůl nikdy netěžila, ale už třeba východoslovenský Prešov za svůj rozvoj vděčí místnímu solivaru. „My sůl dovážíme z Německa, kde je nejbližší rozsáhlá těžba,“ říká Zdeňka Petáková z České geologické služby.

Nejstarší sůl na světě prý vznikla před 520 miliony lety v Íránu, naopak jedno z nejmladších ložisek je staré jen 6 milionů a leží na dně Středozemního moře. Sůl se nejdřív využívala ke konzervaci potravin. Naši předci na to přišli vlastně náhodou. Alespoň to vysvětluje Aleš Reichel z VŠCHT v Praze.

Chlorid sodný, tedy vlastně sůl, má své využití i v medicíně. Dermatologové předepisují solnou lázeň pacientům s atopickým ekzémem nebo lupénkou. 

Je sůl nad zlato?

V konzumaci soli patří Češi ke světové špičce. Průměrný Čech přijme v potravě až trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Některá jídla mohou obsahovat sůl skrytě, upozorňuje nefrolog Vladimír Teplan. „Je v sušenkách, instantní kuchyni nebo fastfoodu,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Lidé si jídlo rádi solí proto, že sůl zlepšuje chuť, a také proto se ve 20. letech minulého století rozhodlo o průmyslovém obohacování soli jódem, kterého se lidem v běžné potravě nedostávalo.

„Bylo to kvůli správnému fungování štítné žlázy a prevenci deficitu jódu. Sůl byla vybrána právě proto, že ji v kuchyni používá skoro každý,“ vysvětluje nutriční terapeutka Diana Chrpová.

Víte, že mořská voda sice obsahuje jód, ale když se odpaří, nezůstane jód ani v mořské soli? Nebo, že složení mořské soli je stejné jako u soli kamenné? Poslechněte si v audiozáznamech z vysílání Plusu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.