Průměrný Čech přijme v potravě až trojnásobek doporučené dávky soli, varuje nefrolog
V seriálu Plusu se dozvíte spoustu informací o soli – kde se těží, jak staré je nejstarší ložisko nebo jestli se i mořská sůl musí obohacovat o jód.
Čtěte také
Na našem území se sůl nikdy netěžila, ale už třeba východoslovenský Prešov za svůj rozvoj vděčí místnímu solivaru. „My sůl dovážíme z Německa, kde je nejbližší rozsáhlá těžba,“ říká Zdeňka Petáková z České geologické služby.
Nejstarší sůl na světě prý vznikla před 520 miliony lety v Íránu, naopak jedno z nejmladších ložisek je staré jen 6 milionů a leží na dně Středozemního moře. Sůl se nejdřív využívala ke konzervaci potravin. Naši předci na to přišli vlastně náhodou. Alespoň to vysvětluje Aleš Reichel z VŠCHT v Praze.
Chlorid sodný, tedy vlastně sůl, má své využití i v medicíně. Dermatologové předepisují solnou lázeň pacientům s atopickým ekzémem nebo lupénkou.
Je sůl nad zlato?
V konzumaci soli patří Češi ke světové špičce. Průměrný Čech přijme v potravě až trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Některá jídla mohou obsahovat sůl skrytě, upozorňuje nefrolog Vladimír Teplan. „Je v sušenkách, instantní kuchyni nebo fastfoodu,“ vyjmenovává.
Čtěte také
Lidé si jídlo rádi solí proto, že sůl zlepšuje chuť, a také proto se ve 20. letech minulého století rozhodlo o průmyslovém obohacování soli jódem, kterého se lidem v běžné potravě nedostávalo.
„Bylo to kvůli správnému fungování štítné žlázy a prevenci deficitu jódu. Sůl byla vybrána právě proto, že ji v kuchyni používá skoro každý,“ vysvětluje nutriční terapeutka Diana Chrpová.
Víte, že mořská voda sice obsahuje jód, ale když se odpaří, nezůstane jód ani v mořské soli? Nebo, že složení mořské soli je stejné jako u soli kamenné? Poslechněte si v audiozáznamech z vysílání Plusu.
Související
-
Citrón, sůl, bříza i dubová kůra. Vše je dobré do koupele pro osvěžení těla
Omlazující koupele a péče o pleť celého těla v dobách našich babiček. Tady je pár starých tipů.
-
Pozor na to, čím krmíte psy. Cibule, rozinky, sůl nebo přemíra koření jim ublíží
Česnek a cibule, citrusy, rozinky i čokoláda. To jsou potraviny, které by se neměly objevit v miskách domácích mazlíčků. Mohou jim totiž způsobit vážné zdravotní problémy.
-
Sůl, ocet, cibule a citron. Čtyři nenahraditelní pomocníci v domácnostech našich babiček
Nejdůležitějšími pomocníky v domácnostech našich babiček byly sůl, ocet, cibule a citron. Používaly se nejen při úklidu, praní a vaření, ale i při léčení různých neduhů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka