Projekt Odhalení de facto trvá dodnes, naznačuje ředitel zoo Bobek

25. květen 2022

Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek byl ještě před svým působením v zoo ředitelem Českého rozhlasu Online a Leonardo a autorem projektů, jako bylo sledování čápů černých Africká odysea, nebo v letech 2005 a 2006 projekt Odhalení, což byla „trochu jiná reality show“.  

Čtěte také

„Pokud jde o Odhalení, tak to byla v jistém smyslu parodie na reality show v komerčních televizích a současně projekt, který měl vzdělávací charakter. Zvali jsme odborníky, aby interpretovali chování goril a uváděli ho do kontextu. Tehdy jsme také získali nějaké finanční prostředky a s nimi, ještě tedy za Český rozhlas, začali podporovat ochranu goril nížinných v Kamerunu,“ popisuje.

V projektu Bobek dodnes pokračuje, byť v mnohem větším rozsahu přímo v ZOO Praha. „V každém případě všechno nám to přineslo mnoho a pokračování Odhalení de facto trvá dodnes.“

„My jsme to dělali jako reakci na první reality show – Vyvolení a Big Brother. Jestli se nepletu, tak komerční televize vypsaly ceny pro vítěze ve výši 10 a druhá 11 melounů. A my si řekli, že vítěz té naší gorilí reality show dostane melounů 12, ale těch opravdových, kulatých,“ vzpomíná Bobek.

Miroslav Bobek

Poslechněte si celé Hovory s ředitelem pražské zoo v audiu, ptá se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související

  • PROJEKT ODHALENÍ POMÁHÁ GORILÁM V AFRICE

    Moja s celou svou rodinou pluje do Afriky. Je totiž hlavní hrdinkou knížek gorilích pohádek, které v listopadu začnou zdarma dostávat kamerunští školáci. Unikátní p...