Proč stát nevyužívá supermoderní nemocnici v Těchoníně?

8. prosinec 2014

Česko má už několik let supermoderní nemocnici pro léčbu vysoce nakažlivých chorob. Ve střední Evropě podobné zařízení není.

Stát chtěl chránit občany před epidemiemi nebezpečných chorob jako jsou SARS, antrax nebo ebola. Teď, když hrozí zavlečení eboly do Evropy, tedy i do Česka, o vojenské pracoviště úřady nemají velký zájem.

Unikátní nemocnice, jejíž stavba a provoz už stály téměř 2 miliardy korun, je totiž pouze záložní. Pacienty bude v první řadě přijímat pražská nemocnice Na Bulovce. Kvůli bezpečnosti musela při prvním případu podezření vyklidit část infekčního oddělení a ostatní pacienty odvézt do okolních nemocnic.

Není to zbytečné, když může záchranka nemocného převézt do Těchonína, do zařízení, které stojí mimo civilizaci? Proč stát Těchonín vůbec budoval?

Trojitá okna a troje rukavice

Centrum biologické ochrany stojí v Orlických horách, v obci Těchonín, daleko od obydlených oblastí. Budova je neprodyšně uzavřená. „V místnosti s nejvyšším zabezpečením jsou trojitá okna. Všechno je tu z nerezu. Máme tady dvě úrovně podtlaku,“ vysvětluje ředitel speciální nemocnice Michal Kroča. Stěny jsou z nerezu, aby odolaly silným desinfekčním prostředkům.

„Každý z pokojů funguje jako samostatná podtlaková jednotka, má vlastní filtroventilaci. Tady nedochází ke křížové kontaminaci.“

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

Zdravotníci tu mohou pracovat jen v přetlakových skafandrech, aby se nenakazili od pacienta. Oblek je hadicí napojený na přívod vzduchu, který je v trubkách rozvedený do jednotlivých pokojů. Lékaři a sestry tak nemusí na zádech nosit filtrační zařízení, které se může porouchat, nebo těžké lahve se vzduchem.

„Personál musí umět speciální obleky používat a pohybovat se v nich. Na rozdíl od běžného provozu máte na sobě dvoje nebo troje rukavice, takže máte omezený pohyb.“

V budově prakticky není telefonní signál kvůli silným stěnám. „Černé placky na stropě jsou antény komunikačního bezdrátového systému. Jsou v každé místnosti. Personál, který se tu pohybuje, má vysílačku a komunikuje navzájem i s personálem zvenčí."

Nemocnice má 8 intenzivních lůžek a 20 pro standardní péči. Na patře je místnost pro sterilizaci nástrojů, odpadu a také pitevna. Centrum má i vlastní spalovnu.

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

Záchytné místo - Bulovka

Supermoderní nemocnice v Těchoníně má sice nejvyšší stupeň ochrany před únikem nebezpečných virů, přesto je jen záložním pracovištěm. Prvním záchytným místem v Česku je totiž pražská nemocnice Na Bulovce, i když tak dokonalé vybavení jako Těchonín nemá.

Ve dvou pokojích na Bulovce jsou umístěné bioboxy. Jak fungují, popisuje zdravotník Michal Andrš z infekčního oddělní. „Je to plastový stan, ve kterém je podtlak. Lidé, kteří jsou vně, se nemůžou nakazit.“

Technická vybavení obou pracovišť jsou nesrovnatelná. Nerezové stěny v hermeticky uzavřené budově se nedají porovnávat s plastovým stanem na pokoji infekčního oddělení. Na druhou stranu, Bulovka má více zkušeného personálu, zatímco armádě by museli pomáhat civilní lékaři.

Centrum biologické ochrany Těchonín

Pražská nemocnice je ale v hustě obydlené oblasti, zato Těchonín je v horách mimo civilizaci. Stát investoval do jeho provozu téměř 2 miliardy korun. Přesto chce za dalších 80 miliónů postavit nová izolovaná lůžka v nemocnici Na Bulovce. Má Těchonín vůbec význam?

autoři: sch , ZAL
Spustit audio