Proč se Marine Le Penová může stát francouzskou prezidentkou

4. březen 2017

Dva měsíce před francouzskými prezidentskými volbami se šance kandidátky krajní pravice Marine Le Penové zvětšují. Její hlavní soupeř se zmítá ve skandálech a experti už nepovažují za nesmysl variantu, že Le Penová se v květnu stane novou prezidentkou.

Francouzská mutace serveru Local nastiňuje scénáře, které mohou naděje na vítězství Le Penové výrazně umocnit.

Agentury teď odhadují, že zatímco v prvním kole je Le Penová favoritkou, v rozhodujícím druhém, které se odehraje 7. května, bude poražena.

Nicméně rozdíl mezi ní a případným vítězem se každým dnem zmenšuje. V ústředí Národní strany věří, že stejné síly, které vedly k brexitu ve Velké Británii a k vítězství Donalda Trumpa ve Spojených státech, mohou vést i k triumfu Marine Le Penové.

„Ještě před šesti měsíci se pravděpodobnost jejího triumfu rovnala nule. Ale dnes to už nedokážeme říct s jistotou,“ řekl serveru Local Bruno Cautres, politický analytik z think tanku Cevipof. Podle Cautrese jsou prezidentské volby pro Le Penovou výhodné, protože se může zbavit odkazů na – pro mnohé stále nepřijatelnou – Národní frontu.

Le Penové pomáhají skandály

Jaký scénář by tedy mohl vést k jejímu zvolení? Cautres má v tomto ohledu jasno: více skandálů. Je zřejmé, že pokud byli francouzští voliči tolerantní k politickým skandálům v minulosti, dnes už tak velkorysí nebudou.

Šance hlavního konkurenta Le Penové Francoise Fillona teď zásadně ovlivňuje skandál kolem jeho ženy Penelope, kterou zaměstnával jako svou parlamentní asistentku. Penelope Fillonová si takto přišla na statisíce eur. Satirický týdeník Le Canard enchaîné koncem ledna naznačil, že zaměstnání zřejmě bylo veskrze formální a Penelope ve skutečnosti odvedla minimum práce.

Pokud by i další kandidáty jako středolevého Emmanuela Macrona nebo socialistu Benoîta Hamona postihly podobné skandály, pak by se šance na úspěch Le Penové prudce zvýšily.

Logo

I Le Penová se sice zapletla do obdobného skandálu, když údajně zneužívala evropské fondy, ale u jejích voličů to neznamená takovou zásadní ztrátu, jako v případě Fillona. „Le Penová tvrdí, že se jedná o konspiraci proti její straně a její voliči toto vysvětlení zjevně akceptují,“ vysvětluje politolog Cautres.

Externí vlivy

Další otázkou je, zda problematika bezpečnosti a identity bude tématem na předměstích a zda nepostihne Francii další teroristický útok. Není náhodou, že popularita Le Penové zaznamenala vzestup právě v době, kdy byla policie obviněna ze znásilnění mladého dělníka jménem Théo. Stejný vzestup popularity následoval po pařížských teroristických útocích v listopadu 2015.

Jako žádný jiný kandidát dokázala Le Penová vytěžit obavy lidí z radikálního islámu, migrace a nedostatečné bezpečnostní kontroly. „Lidé volí podle toho, co je pro ně nejdůležitější v době voleb,“ řekla serveru Local politoložka specializující se na krajní pravici Nonna Mayerová. To je situace, kterou by jistě rádi využili teroristé z Islámského státu. „Je možné, že teroristé budou chtít vytvořit ovzduší nejistoty, aby destabilizovali společnost,“ soudí politolog Cautres.

Dalším možným hráčem je Putinovo Rusko. Macronův tým už Rusy obvinil, že se pokoušejí zmařit jeho šance na vítězství stejným způsobem, jako se jim to podařilo v případě Hillary Clintonové. Fillon i Le Penová jsou totiž vnímáni jako proputinovští kandidáti. Ale pokud Fillon ze závodu o voličskou přízeň odpadne, což je čím dál pravděpodobnější, pak se Macron stane největším konkurentem Le Penové ve druhém kole voleb.

Ať už to bude neočekávaný skandál, násilnosti na předměstích, teroristický útok nebo vměšování Ruska, francouzské volby budou více než kdy předtím o externích vlivech na společnost, řekl serveru Local Bruno Jeanbart z agentury Opinion Way.

Macron je lehčí soupeř než Fillon

Ovšem i bez externích vlivů má Le Penová čím dál větší šanci uspět i v rozhodujícím druhém kole voleb. Odborníci odhadují, že jejím nejpravděpodobnějším soupeřem může být 39letý bývalý bankéř Emmanuel Macron.

Logo

Jeanbart ale soudí, že těžším soupeřem by byl pro Le Penovou Fillon. Ten by totiž mohl získat část katolického a sociálně konzervativního jádra voličů Le Penové.

„Pokud bude stát proti Macronovi nebo Hamonovi, bude mít Le Penová větší šanci přitáhnout pravicové voliče,“ říká Jeanbart. Fillonovi voliči se prý mohou cítit ukřivdění, že jejich kandidát neuspěl kvůli skandálům, a dát hlas Le Penové.

I samotní Macronovi podporovatelé přiznávají, že pro dobře vypadajícího muže a absolventa filozofie je obtížné oslovit lidi ze sociálně deprivovaných předměstí.

„Říkají, že nebudou věčně blokovat Le Penovou, pokud to má znamenat dalších 15 let současného stylu politiky. Jsou v pokušení pustit lišku do kurníku,“ řekl agentuře AFP jeden Macronův 23letý příznivec.

Macron se teď snaží oslovit dělnické voliče, slibuje, že posílí jejich kupní sílu, sníží daně a bude bojovat proti nezaměstnanosti. Musí doufat, že pokud se dostane do druhého kola, podaří se mu jako klíčové téma místo bezpečnosti a imigrace prosadit ekonomiku. V té je totiž Le Penová obecně považovaná za slabou.

Slibné vyhlídky do druhého kola ale nemusí mít ani skandály sužovaný Fillon. Politolog Cautres soudí, že pro něj bude obtížné mobilizovat všechny republikány, tedy voliče od levice po liberální pravici, kteří ve druhém kole volí proti Národní frontě.

Strašák regionálních voleb

Le Penové se podle něj podaří lépe oslovit dělnickou třídu, znechucenou nejen Fillonovým skandálem, ale především jeho v pravdě thatcheristickými plány na tvrdé škrty v rozpočtu. Fillon totiž navrhuje škrty ve výši 100 miliard eur a zrušení půl milionu pracovních míst ve státním sektoru. Mnoho levicově orientovaných voličů tak může dojít k závěru, že při výběru mezi nacionalistickou Le Penovou a neoliberálním Fillonem k volbám vůbec nepůjdou.

Logo

Stejný princip, jen v opačném gardu, může fungovat i v případě úspěchu levicového kandidáta Benoîta Hamona. Liberální pravicoví voliči mohou raději zůstat doma, než jít hlasovat pro zastánce základního nepodmíněného příjmu.

Le Penová si může mnout radostí ruce při každé známce voličské apatie vůči mainstreamovým kandidátům. Přesto jí to stále nemusí stačit. Server Local připomíná situaci z regionálních voleb v roce 2015. Navzdory výbornému výsledku v prvním kole a navzdory tomu, že se volby odehrály jen pár týdnů po teroristických útocích v Paříži, Národní fronta ve druhém kole prohrála.

Dva měsíce před volbami je stále obtížné odhadovat výsledky. Jedno je ale jisté. Přesvědčení, že Le Penová ve druhém kole voleb nikdy nemůže uspět, Francouze rychle opouští.

Spustit audio