Proč se budí zimní spáči

24. září 2010

Vstávat se musí. Platí to dokonce i pro zimní spáče. Ani oni nemohou nerušeně prospat celou zimu a musejí čas od času procitnout. Při zimním spánku jsou utlumeny všechny důležité životní funkce včetně imunitního systému. To vystavuje spáče riziku infekce. Je pro něj proto životně důležité, aby čas od čas vstal a uvedl organismus včetně imunitní obrany do plné pohotovosti.

S nadcházejícími podzimními plískanicemi můžeme nabýt dojmu, že by nebylo špatné zimu prospat podobně jako početná skupina zvířecích zimních spáčů. Stav zimního spánku čili hibernace se vyznačuje celkovým útlumem životních funkcí. Zvířata v tomto krajně úsporném režimu překonávají nástrahy období, kdy by pro ně bylo obtížné zajistit si dostatečný přísun potravy. Zimní spáč šetří každou kalorií energie. Sníží tělesnou teplotu, zpomalí tep srdce, utlumí látkovou výměnu. Přesto několikrát za zimu procitne a uvede své tělo do plné pohotovosti. Taková přestávka v zimním spánku je energeticky velmi náročná a na první pohled vypadá jako marnotratné plýtvání. Vědci z Pensylvánské státní univerzity ale zjistili, že občasné probuzení je pro zimní spáče životně důležité.

Během zimního spánku mají zvířata silně utlumené i funkce imunitního systému. Nepracuje jejich buněčná imunita, bílé krvinky nevyrábějí dost protilátek. Spáči jsou vystaveni vysokému riziku závažných infekcí. Bakterie nebo viry mají v jejich organismu volné pole působnosti. Zimní spáči proto volí kompromis. Spánkem šetří energii a občasným probuzením mobilizují imunitní obranu, aby zažehnali případnou chorobu.

Některým mikroorganismům, například salmonelám, se lépe daří za vyšších teplot. V mírnějších zimách, kdy je i v noře zimního spáče výrazně tepleji, je riziko množení těchto bakterií o poznání vyšší. Je proto žádoucí, aby se zvířata budila častěji a udržela teplomilné mikroorganismy pod kontrolou. Za třeskutých mrazů je riziko nákazy salmonelou nižší a spáč by mohl nerušeně spát. To by jej ale vystavilo riziku infekce bakteriemi, které jsou vůči nízkým teplotám odolné. Patří k nim například nebezpečné formy střevní bakterie Escherichia coli. Kvůli "chladnomilným" bakteriím se musí zimní spáč pravidelně budit, ať už venku mrzne jen praští, nebo je zima "na blátě".

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.