Proč podala demisi egyptská vláda?

V Egyptě podala demisi prozatímní vláda premiéra Bibláwího, která se ujala moci po loňském svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Co nyní Egypt čeká, zjišťoval egyptský deník Al-Ahrám.

Podle něj se odstoupením kabinetu otvírá víc otázek než odpovědí. Rezignoval celý, včetně ministra obrany Abd al-Fatáha Sisího. Má tedy demise umožnit jeho odchod do civilu a očekávanou kandidaturu na prezidenta? Anebo jde o reakci na rostoucí nespokojenost veřejnosti s výkony dočasné vlády?

Jestli chce Sisí kandidovat, opravdu musí funkci ministra vnitra opustit, protože podle egyptských zákonů nesmí na veřejnou funkci kandidovat příslušníci ozbrojených složek. Vládní demisi lze proto skutečně chápat jako další krok k Sisího kandidatuře. Nyní se dá očekávat, že ji Sisí brzy oznámí. Rovněž lze říci, že demise souvisí s jeho obrovskou popularitou, kterou získal od svržení prezidenta Mursího. Tím ale upadl v nemilost u mnoha členů revoluční mládeže, kteří proto nehlasovali v lednovém referendu o nové ústavě. Podle zdrojů listu mají rezignaci kabinetu na svědomí právě tito mladí revolucionáři, kteří se nedávno sešli s poradci prezidenta Mansúra a vyjádřili obavy o osud vládní „cestovní mapy“ i ze zatýkání světských demonstrantů.

Adlí Mansúr pověřil sestavením vlády nového premiéra. Je jím Ibráhím Mahláb, jenž byl v prozatímní vládě ministrem výstavby a kdysi členem strany někdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Je známo, že Mahláb podporuje prezidentskou kandidaturu Sisího, a dokonce chce založit vlastní stranu, která ji bude propagovat. Demise vlády má Sisímu umožnit, aby se izoloval od jejích nezdarů. Chvíle, kdy oznámí svou kandidaturu, se blíží – a nový kabinet bude muset fungovat o hodně lépe než ten dosavadní.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio