Proč Češi nevěří globálnímu oteplování? Může za to Václav Klaus?

3. květen 2018

Část veřejnosti odmítá přiznat, že žijeme v době klimatických změn. V čele klimaskeptiků vždy stál politik a bývalý prezident Václav Klaus.

„Až 20 % Čechů tvrdí, že změny klimatu nepovažuje za vážné. Taky si vůbec nejsou jisti, jestli na světě existuje nějaký jednotný odborný názor. Ale tak to přece vůbec není,“ říká sociolog a hudebník Petr Vidomus. Sám napsal knihu Oteplí se a bude líp: Česká klimaskepse v čase globálních rizik.     

Prezident v roli klimaskeptika

Přitom sucho, extrémní střídání počasí, nebo republika pokryta pylem lidi zajímá. Téma globální oteplování ale společností nejvíc rezonovalo tak před 10 lety. Tehdy vyšla kniha Václava Klause nazvaná Modrá, nikoli zelená planeta.

„Tehdy podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) považovalo až 84 % lidí klimazměny za velmi závažný problém. Stačily tři roky a lidi to přestalo bavit,“ tvrdí sociolog. Hraje v tom roli odchod Klause z Hradu?

Logo

„Faktor Klaus je důležitý, ale nedá se říct, že jediný, který ovlivnil společenskou diskusi. Jako prezident ale mohl o klimatu mluvit, a to kdy a jak chtěl. Taky byl tehdy nejcitovanějším ekologickým mluvčím.“ Vlastně ani neměl pořádné oponenty, přestože naše ekologické organizace (Hnutí Duha nebo Greenpeace CZ) jsou u nás aktivní už roky. Postavit se klimaskeptikovi Klausovi ale doopravdy nechtěl nikdo, myslí si Vidomus.

Dnes „sklízíme ovoce“ a myšlenku, podle které za oteplování Země může člověk, tady stále odmítáme. Podle Vidomuse ale ani nejde říct, kdo patří k největším klimaskeptikům, nebo o jakou sociologickou skupinu lidí vůbec jde.

Nevidíme přes vlastní práh

„Obecně platí, že globální oteplování a změna klimatu Čechy prostě nezajímá.“ Zajímají je ale lokální problémy, jako kvalita vod, odpadové hospodářství či skládky a odpad v jejich okolí. Loni se sociologové zeptali lidí znovu, nedozvěděli se ale nic moc nového.

„Až 30 % české veřejnosti se pořád domnívá, že ke klimatickým změnám vůbec nedochází, a 14 % lidí tvrdí, že se ve skutečnosti ochlazuje, ne otepluje,“ shrnuje Vidomus. Je prý vidět, že nám chybí relevantní informace a zřejmě i nějaké ekologické organizace, které by dokázaly pracovat s veřejným míněním.

Klaus už netáhne

Hlavní klimaskeptik Klaus se téma pokusil „zvednout“ ještě jednou, v loňském roce. Napsal totiž druhou knihu nazvanou Zničí nás klima nebo boj s klimatem. Na trhu ale propadla, což prý souvisí s koncem Klausova prezidentského mandátu.

„Před deseti lety jeho názory zajímaly mnohem víc lidí. Spojení prezident a klimaskeptik bylo pro mnohé jistě kuriózní. Druhá kniha už stejný efekt nevyvolala,“ dodává Petr Vidomus.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.