Problém není změnit volební zákon, ale aby se na něm politici dohodli, tvrdí Válková

8. únor 2021

Ústavní soud zrušil několik pasáží volebního zákona a nyní je třeba zákon urychleně doplnit. „Byl to první krok a věřím, že ten druhý společně s poslanci a senátory uděláme co nejdříve. Věřím, že se nám to podaří,“ říká poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO). Předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba (STAN) souhlasí, že je čas se shodnout na variantě, která bude pro české voliče spravedlivá a bude spravedlivě rozdělovat mandáty.

Válková v pořadu Pro a proti Karolíny Koubové naznačila možné varianty pro politické jednání. „Minimalistickou verzi, která reaguje jen na nález Ústavního soudu a vychází ze čtrnácti volebních krajů, schvalují všichni kromě SPD. Stran přepočtu mandátů se názory liší a my došli k názoru, že to musíme ještě dobře promyslet,“ říká.

Čtěte také

Hned v úterý, tedy do týdne od verdiktu soudu, se sejde vedení senátorských klubů.

„Řešení preferované Senátem padne v úterý večer. Chceme předběhnout Ústavu tím, že náš názor bychom chtěli směřovat do sněmovny ještě dříve, než bude odsouhlasen názor tam a formálně zas postoupen do Senátu. Abychom to maximálně zrychlili,“ vysvětluje Hraba.

Nejdřív shoda na postupu, potom na řešení

Senátor vidí jako cíl maximálně proporcionální rozdělení mandátů. „U toho bych začal. Další by bylo jednání o bonusu pro vítěze voleb, posuzovalo by se, kolik stran a hnutí je pro a kolik proti. Další by byla shoda na počtu volebních obvodů. Těmito kroky bychom dospěli k systému, kterým by se to vypočítávalo.“

„Prvním krokem musí být, že se domluvíme na metodologii přijímaní ústavních změn a pak teprve na věcných řešeních,“ souhlasí poslankyně. „Každý expert ví, že není problém něco legislativně upravit, ale je těžké se dohodnout na vrcholné politické úrovni. A chceme se dohodnout, je ale třeba určitý postup.“

Helena Válková (ANO) zdůrazňuje, že i v případě úpravy volebního zákona platí, že každého poslance bude volič posuzovat podle výkonu. „Volič není hloupý a velmi dobře rozliší, jestli si někdo prosazuje své ryze partajní zájmy, nebo jestli mu jde opravdu o spravedlivé rozdělení hlasů v malém i ve větším kraji.“

Čtěte také

Na volby, které už prezident Miloš Zeman mimořádně brzy vyhlásil na letošní říjen, naráží i senátor Hraba. Podle něj nepřišlo rozhodnutí Ústavního soudu v nejvhodnější dobu.

„Ale je relativně dlouho před volbami, takže je ještě čas. Je právo Ústavního soudu rozhodnout si dobu, ve které rozhodne, a ostatní to musí respektovat a zařídit se podle toho. Stav je prostě takový a musíme se s tím poprat,“ uzavírá senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Poslechněte si celé Pro a proti Karolíny Koubové. Uslyšíte i další argumenty a teze obou politiků. Co říkají na související výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ČSSD)? 

Spustit audio

Související