Chceme co nejpoměrnější volební systém. Nedívám se na to tak, aby zákon vyhovoval mně, říká Jurečka

4. únor 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ostře kritizoval Ústavní soud kvůli jeho rozhodnutí, ve kterém zrušil část volebního zákona. Soudci se podle něj snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a výsledky voleb a ukazuje se prý, že republiku neřídí lidmi volení zástupci. „Normální premiér, který je rozený demokrat, by to nikdy nemohl říci,“ reaguje poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Za hranou se podle něj se svými výroky ocitla i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za hnutí ANO), která nález označila za divný – nepůsobí podle ní objektivně a nelze vyloučit, že soudci za své rozhodnutí mohli dostat něco přislíbeno.

„Jako politici nemáme co rozporovat verdikt jako takový, můžeme upozornit na časovou tíseň, do které nás Ústavní soud dostal, ale jsme tu od toho, abychom hledali nejlepší řešení. Ne abychom tu fňukali,“ podotýká Jurečka.

Čtěte také

Ústavní soud podle Jurečky svým rozhodnutím napravuje obrovský nesoulad v rovnosti hlasů mezi voliči v menších a ve velkých krajích. „Nemalý podíl odevzdaných hlasů se vůbec nepromítl do získaných mandátů a do rozdělení sil v Poslanecké sněmovně,“ upozorňuje.

Jurečka připomíná, že hnutí ANO v posledních sněmovních volbách volilo 1,5 milionu voličů, zatímco opozičním Pirátům, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN dalo svůj hlas 1,9 milionu lidí. Přesto ale ANO získalo více mandátů.

„Je zde jasná disproporce a každý, kdo umí racionálně uvažovat, musí uznat, že to bylo neférové a nespravedlivé. Teď je šance to napravit,“ zdůrazňuje.

Co nejpoměrnější systém

Lidovci prosazují co nejvíce poměrný volební systém, který bude odpovídat odevzdaným hlasům. Návrh novely je už od roku 2019 ve sněmovně. „Jako předseda KDU-ČSL se na to odmítám dívat optikou toho, jak nastavit parametry, které mi budou vyhovovat,“ tvrdí.

Čtěte také

Vrátit by se prý měl volební systém dvou skrutinií, který existoval před rokem 1997. „V prvním kole se rozdělí hlasy a ty hlasy, které se nepřepočetly na mandáty v jednotlivých volebních krajích, tak se ve druhém skrutiniu přerozdělí na zbývající mandáty. To byl systém, který nejvíce odrážel vůli voličů,“ míní Jurečka.

Svým nálezem Ústavní soud ruší také aditivní klauzuli pro volební koalice, podle Jurečky by se měla vrátit ve zmírněné podobě. Tříčlenné koalici by tak ke vstupu do sněmovny mělo stačit získat 9 namísto dřívějších 15 procent hlasů.

Jurečka zároveň odmítá, že by koalice KDU-ČSL, TOP 09 a ODS, která chce jít do voleb pod názvem SPOLU, byla účelová.

„Nejsme koalice, která by byla dotčena načítacím kvórem ve výši 15 procent. Ale přijde nám to férové do budoucna. Oprostěme se v debatě o parametrech od aktuální situace. Rozhodujeme o tom, jak bude vypadat volební zákon na příští desetiletí,“ uzavírá.

Shodne se koalice SPOLU na parametrech nového volebního systému i na společném programu? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související