Petr Holec: Spolu, anebo proti sobě? Verdikt Ústavního soudu může zrušit i antibabišovské koalice

7. únor 2021

Je to ironie. Když senátoři hnutí STAN podali v roce 2017 ústavní stížnost na volební zákon, prolezlo hnutí ve volbách sotva do sněmovny a patřilo mezi trpaslíky, které volební systém trestal.

Jenže ten teď částečně zrušil Ústavní soud a nový volební zákon by naopak STAN mohl ztrestat za koalici s Piráty, kterou nedávno stvrdili a která je posunula k volebním preferencím ANO. A podobně je na tom i trojkoalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a lidovci.

Čtěte také

Nový volební zákon totiž určitě ve srovnání s tím zrušeným aritmeticky zvýhodní menší samostatné strany na úkor těch větších. Bylo proto logické, když začal nahlas v České televizi nově počítat mandáty i místopředseda Senátu za STAN Jan Horník, který si jinak ve studiu užíval velké vítězství. Horník jako by mimoděk řekl, že se teď díky verdiktu Ústavního soudu možná rozpadne volební koalice Pirátů se STAN, protože prostě pozbývá matematický smysl.

Maximalizovat svůj volební zisk nejen zmíněné strany totiž naopak budou, když půjdou do voleb samostatně. „Takoví Starostové společně s Piráty se v předvolebních průzkumech dostali na úroveň hnutí ANO. Čili stejně tak, jak bude případná nová úprava teoreticky méně výhodná pro hnutí Andreje Babiše, tak to bude méně výhodné i pro tuto koalici, protože jsou už stejně velcí. To nepochybně bude hrát při jednání obrovskou roli,“ popsal novou situaci politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Lukáš Hájek.

Voliči ODS a volby

Do nové role staví zásah Ústavního soudu i koalici SPOLU, jen jinak. Tu tvoří ODS, na jejíchž zádech se do sněmovny snaží vyvézt TOP 09 a lidovci, jimž v letošních volbách vážně hrozí vypadnutí ze sněmovny.

Čtěte také

Poslední čísla Medianu daly SPOLU celkem bídných 18,5 procenta volebních preferencí a zvlášť v ODS teď budou určitě taky počítat. Jestliže má strana sama dlouhodobě preference někde mezi 12 až 14 procenty, pak jí dva koaliční trpaslíci přidávají pouhých pět procent. A to je za místa na kandidátkách a tradiční koaliční trable zoufale málo. Třeba podle jihočeského hejtmana a člena vedení ODS Martina Kuby nyní padl hlavní důvod vzniku trojkoalice. 

Navíc právě v konzervativní ODS stále ještě úplně neskousli „sňatek z rozumu“ s liberální TOP 09 a lidovci, kteří mají blíž spíš ke koalici Pirátů a STAN. Někteří voliči ODS se proto na sociálních sítích začali vyznávat z toho, že jestli SPOLU fakt dojde společně k volbám, nepůjdou poprvé v životě volit. „Dokud nebude znám systém finálního přepočtu, tak není úplně jasné, jestli nebude pro takovou ODS výhodnější jít do voleb samostatně a mít pro sebe více míst na kandidátní listině, či nikoliv. My teď víme jen to, že starý přepočet neplatí,“ říká Hájek.

Autor je komentátorem serveru Info.cz   

autor: Petr Holec
Spustit audio