Připravíte osamělým seniorům pěkné Vánoce? Staňte se Ježíškovým vnoučetem

13. listopad 2017

V pondělí 13. 11. ve 13:11 se otevřel tolik očekávaný seznam vánočních přání opuštěných seniorů. Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata má za sebou týdny příprav, ale pro vás dárce, tedy Ježíškova vnoučata, začíná právě dnes. Už třináct tisíc lidí chce plnit přání – píší nám to třeba na facebookový účet vnoučat.

„Ježíškovým vnoučetem jsem se rozhodla být proto, že mě tato akce hodně oslovila. Přijde mi, že senioři jsou hodně opomíjení,“ říká Petra, která se rozhodla do projektu zapojit.

„Jsem Ježíškovým vnoučetem, protože každý člověk by měl v období Vánoc zažívat pocit radosti, a především starší lidé by měli mít pocit, že na ně někdo myslí, že si na ně vzpomněl,“ doplňuje Miloš.

Kristýna zase slibuje, že se synem určitě za někým přijede, aby viděla, jakou radost udělá jejich dárek konkrétnímu seniorovi. „Moje maminka dvacet let dělala pečovatelku v domově důchodců, takže k tomu mám hodně blízko. Samozřejmě budu strašně pyšná,“ dodává Lucie.


O projektu:
Domovy pro seniory vkládají do systému na webu www.jeziskovavnoucata.cz přání jednotlivých seniorů. Kdo bude chtít nějaké z nich splnit, může si ho na webu vybrat a udělat radost opuštěným dědečkům a babičkám. Přání jsou rozmanitá – od dárkového koše nebo nového polštáře po projížďku poštovním autem. Staňte se i vy Ježíškovým vnoučetem. Projekt můžete sledovat i na Facebooku.

Kavárnice, obchodník, úřednice anebo známá česká zpěvačka. Je jedno, kdo jste. Záleží na tom, co pro vás znamenají Vánoce a jestli je pro vás důležité, aby se do této doby smutný čas stal veselým i pro opuštěné seniory.

Petře zemřela babička, když jí bylo deset let: „Moc jsem ji nepoznala a dědeček je postižený – je na vozíčku, takže s tím jsme v denním kontaktu. I z toho důvodu si neumím představit, že jsou ti lidé osamělí, nikdo za nimi nepřijde, nikdo jim nepředá dáreček.“

„Já už jsem několik let říkala, že se lidi hodně věnují dětem, ale proč se nevěnovat babičkám a dědečkům, kteří to potřebují stejně jako děti? I já mám dobrý pocit z toho, když můžu něco udělat pro lidi, kteří třeba zůstanou sami,“ vysvětluje svou motivaci Lucie.

Staňte se i vy Ježíškovým vnoučetem. Vše potřebné najdete na stránkách www.jeziskovavnoucata.cz.

autoři: ost , jpr
Spustit audio