Příležitost pro všechny

7. říjen 2009

Od 4. do 10. října probíhá 22. Mezinárodní kongres účastníků kosmických letů. Českou republiku díky tomu navštíví padesátka astronautů a kosmonautů z celého světa. Odborná část kongresu se uskuteční na půdě Českého vysokého učení technického v Praze, dnes byla na programu setkání s veřejností v různých městech. O kongresu hovořil v pořadu Monitor Chris Hadfield.

Je to ohromná univerzita, byla založena už na počátku 18. století. Myslím, že mají 23 000 studentů, to je úžasné. Studoval tam i Christian Doppler... Takže to je ideální místo, kde se mohou sejít astronauti, inženýři a vědci. Budeme tam dvakrát - v úterý a ve čtvrtek - a budeme se zabývat řadou témat. Budeme hovořit o budoucích letech, o tom, co se stalo ve vesmíru v průběhu posledních let, o nových technologiích. Indie má velmi silný vesmírný program, v rámci něhož chce poslat člověka do vesmíru, mají satelit obíhající okolo Měsíce. Japonci teď pomohli objevit vodu na Měsíci. Hubbleův dalekohled nedávno zaznamenal náraz asteroidu do Jupiteru. Takové asteroidy by mohly zasáhnout i Zemi a jednou z věcí, o které budeme mluvit, je způsob, jak tyto asteroidy včas detekovat a ochránit tak naši planetu. Máme tu jihokorejskou astronautku, to je také rostoucí země. Bude to zkrátka řada různých témat. Od osobních zkušeností z letů až po úžasné věci, které nás teprve čekají v budoucnosti.

Co považujete za hlavní téma letošního kongresu?

Když vznikla Asociace účastníků kosmických letů, vesmírným letům dominovaly Sovětský svaz a Spojené státy. Ale to se za posledních 25 let změnilo. Mnoho zemí už vyslalo astronauty do vesmíru. Včetně Kanady, odkud pocházím. Řada dalších zemí využívá vesmír k tomu, aby se jim lépe žilo tady na Zemi. Ať už jsou to mobilní telefony, televize, předpověď počasí, sledování katastrof nebo navigace. Motto kongresu zní "příležitost pro všechny". Začínáme přemýšlet o vesmíru jako o světě. Doteď byl svět malá modrá kulička, ale nyní ji můžeme opustit a prozkoumat okolní vesmír. To přináší spoustu příležitostí. Nejen v samotném cestování do vesmíru. Ovlivňuje to i naše bohatství, naše znalosti. To je téma letošního kongresu.

Logo Mezinárodní asociace účastníků kosmických letů (The Association of Space Explorers - ASE)

Česká republika, nebo tehdejší Československo, se často označuje jako třetí země ve vesmíru, díky Vladimíru Remkovi. Ale Kanada měla jako třetí země vlastní satelit. Považujete Kanadu za třetí zemi ve vesmíru?

Ano, Kanada byla třetí zemí, která měla satelit ve vesmíru. Jmenoval se Alouette, bylo to v raných šedesátých letech. Kanada je velká země, na severu. Souviselo to s naší snahou porozumět ionosféře a tomu, co způsobuje polární záři. A také s potřebou komunikovat z jednoho konce Kanady na druhý, to pro nás bylo velmi důležité. Proto jsem byli ve vesmíru tak brzo. Ale prvním člověk mimo Sovětský svaz a Spojené státy byl samozřejmě Vladimír Remek. Takže Česká republika rozhodně může tvrdit, že je třetí zemí, která měla člověka ve vesmíru. A Češi by na to měli být hrdí. Myslím, že by se také měli dívat do budoucnosti: Který ze studentů, s nimiž budeme mluvit, bude další? Kdo se bude procházet po Měsíci? Jestli nějaký Čech stane na povrchu Marsu. Není otázka, zda se to stane, ale kdy.

Chris Hadfield na Mezinárodním kongresu účastníků kosmických letů v Praze

Chris Hadfield je prezidentem Asociace účastníků kosmických letů. Do vesmíru se vydal už dvakrát - na palubě raketoplánů Atlantis a Endeavour.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.