Příběhy pokladů: Z ateliéru Seidel se nám dochoval (ne)malý poklad

19. červenec 2021

Asi žádná publikace nebo dokument o historické Šumavě se neobejde bez fotografií z českokrumlovského ateliéru Seidel.

Čtěte také

Josef (a později syn František) Seidel fotili od poloviny 80. let 19. století, a tak i dokumentovali. Krajinu, obyvatele, teď už neexistující vesnice a osady, výrobky šumavských továren, živnostníků a řemeslníků, zábavu.

Zkrátka všechny stránky vždy těžkého, a dnes ztraceného, způsobu života tohoto česko-německo-rakouského pohraničního koutu. Ve fotografickém ateliéru Seidel, se nám tak dochoval poklad, a to v podobě zhruba 140 tisíc skleněných i celuloidových negativů.

Nenápadný dům

V Českém Krumlově, v dnešní ulici Linecká, málem přehlédnete půvabný secesní dům s předzahrádkou a prosklenou částí patra. Ale to by byla škoda. Skrývá se v něm totiž unikátně dochovaný fotografický ateliér. Dům postavil mezi lety 1904 a 1905 jako nové sídlo svého fotoateliéru Josef Seidel.

fotoateliér Seidel - interiér

Josef Seidel se narodil 2. října 1859 v německé rodině brusiče skla v obci Hasel, tedy Líska, která je dnes součástí České Kamenice.  S fotografií se seznámil během „vandrovních“ cest, na které se vydal původně jako malíř skla a porcelánu. Nejvíc zkušeností nasbíral ve fotografických ateliérech v Rumunsku a později ve Vídni, kde pracoval jako retušér. Jinde se zas naučil preparaci desek a vůbec své vzdělání postupně rozšiřoval.

Bylo jasné, že dokonale zvládnuté fotografické řemeslo může přinášet větší perspektivu než jeho původní zaměření. A nakonec Josefu Seidelovi pomohla náhoda – zřejmě během praxe v Prachaticích se dozvěděl, že po sebevraždě Gottharda Zimmera, majitele pravděpodobně prvního stálého fotoateliéru v Českém Krumlově a širokém okolí, shání jeho vdova nového vedoucího. 

fotoateliér Seidel - interiér

Tak se stalo, že Josef 1. srpna 1886 nastoupil do nového zaměstnání v Českém Krumlově, v Linecké ulici. Po 15 letech tvrdé práce dům a původní dřevěný ateliér s vybavením, od vdovy Zimmerové koupil. Podnik se rozjel a dům přestával stačit, takže se o tři roky později přestěhoval do nového, moderně vybaveného domu. Vzápětí založil i rodinu.

Byl to výjimečně schopný řemeslník

Josef Seidel se vždy zajímal o technické novinky, jako jeden z prvních například kopíroval své fotografie na diapozitivy. Velmi záhy je také začal tisknout a prodávat jako pohlednice. Byly dokonce i barevné, a to s pomocí techniky autochromu. V centru Českého Krumlova pak otevřel i samostatný obchod s pohlednicemi a dalším papírenským zbožím.

fotoateliér Seidel - interiér

Všichni synové Josefa Seidla fotografovali, ale s otcem pracoval především syn František. I když chtěl být původně jako maminka učitelem. Výuční list v oboru fotografie získal v roce 1932. Mimochodem – právě od něj je jeden z neslavnějších snímků ateliéru, který z jihočeské Kletě zachycuje vrcholky Alp.

Celý pořad z cyklu Příběhy pokladů (repríza) najdete v audiozáznamu. Připravila Patricie Polanská.

Spustit audio

Související