Přežijí medvědi v Gobi?

27. září 2005

Jedním z nejvzácnějších a nejvíce ohrožených savců naší planety je gobijský poddruh medvěda hnědého (Ursus arctos gobiensis), Mongoly nazývaný mazaalai.

Tento medvěd patří mezi nejmenší poddruhy medvěda hnědého, dospělý jedinec váží kolem 120 kg. Systematické postavení této šelmy není úplně jasné. Podle některých ruských autorů se jedná o zcela samostatný druh, genetické analýzy ukázaly, že nejbližšími příbuznými gobijského medvěda je medvěd plavý (U. a .isabellinus ) obývající pohoří Ťan-šan a tibetští medvědi řazení do poddruhu Ursus arctos pruinosus . V každém případě je medvěd gobijský jedinečnou formou, je to jediný z medvědů, který se dokázal přizpůsobit extrémním klimatickým podmínkám panujícím v mongolské části Gobi, zejména obrovským teplotním výkyvům během roku. V celé oblasti je velmi sporá vegetace, nedostatek vody a potravy.

Podle nejnovějších odhadů žije na území Mongolska nejvýše 40 posledních medvědů gobijských. Jejich domov je sice součástí národní parku Velká Gobi, který má rozlohu 4,3 milionu hektarů, to jim však samo o sobě přežití nezajistí. Mimo gobijského medvěda zde žijí také poslední divocí velbloudi dvouhrbí. Celý park je přísně chráněnou zónou do níž je vstup povolen jen na základě ministerského povolení, ochrana je však velmi problematická. Přímé pronásledování pouštním medvědům už nehrozí, případy pytláctví jsou výjimkou, hlavní problém spočívá v tom, že v celé oblasti je nedostatek vody a vhodné potravy. Pracovníci parku proto medvědy na několika místech přikrmují, což ovšem není ideální řešení. Nízký počet jedinců vede nutně k příbuzenskému páření a hrozba rostoucího inbreedingu je víc než reálná a mohla by nakonec vyústit v degeneraci a zánik celé populace.

Kritická situace gobijských medvědů vyvolává pozornost ochránců na celém svět již několik let, teprve v listopadu loňského roku se podařilo v Ulanbátaru uskutečnit mezinárodní konferenci, kde odborníci na základě všech dostupných informací vypracovali velmi podrobný plán záchrany tohoto vzácného tvora. Pokud by se podařilo realizovat alespoň část opatření, pouštní medvědi by tak dostali zřejmě šanci přežít . Více se dozvíte na http://www.bearbiology.com

Evžen Kůs

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.