Prezidentský Superb

19. prosinec 2003

Mladoboleslavské automobilce se včera splnil starý sen. Limuzínou Škody Auto jezdí první prezident. Zvyšuje se tím určitě image značky a široká publicita by neměla zůstat bez odezvy v podobě zvýšeného prodeje.

Z pohledu firmy, která mnoho automobilů exportuje, by ale zřejmě nebylo marketingově nejchytřejší zdůrazňovat, že se jedná o české auto, kterým jezdí česká hlava státu. Rafinovanější bude upozornit, že v koncernu Volkswagen je Škoda Superb, samozřejmě v opancéřované verzi s neprůstřelnými skly, prezidentskou limuzínou. S národností automobilů je ostatně v dnešní době problém. Při pečlivém zkoumání identity jednotlivých dílů by se zřejmě ukázalo, že na rozdíl od pneumatiky nevytvořily české ruce třeba střešní okno se solárními články, digitální Sound-Systém či žárovku ve světlometu, anebo že na stejném podvozku jako Superb jezdí i některá řada vozů Audi.

Čím se automobily různých značek nejvíce liší na pohled, je karoserie. Ta je s největší pravděpodobností lisována u nás, přičemž ale lak, kterým je nastříkána, může být třeba německý, a to do okamžiku, kdy ho ve stejné kvalitě za lepší cenu koncern pořídí třeba v Itálii. Nadnárodní byznys zkrátka nebere velký ohled na národní specifika, a chce-li být prezident vlastenec, nakonec mu nezbývá než upřednostnit alespoň lokalitu výrobní linky. Je jasné, že z Mladé Boleslavi zcela jistě nepochází Mercedes S-320, kterým podle sdělení agentur jezdí naše první dáma. V každém případě je správné, že podobně jako šest ministrů bude nyní i prezident jezdit vozem firmy, která u nás platí daně. Komfort a bezpečnost, kterou Superb nabízí, je pro naše politiky zcela dostačující, a cena ve srovnání s nejluxusnějším Mercedesem, BMW či Audi jasně nižší. Není tedy co řešit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.