Prezident by se měl vrátit na hrací hřiště. Teď je v ofsajdu, reaguje Pavel Fischer na Zemanovu kritiku existence Senátu

19. říjen 2018

Novým senátorem za Prahu 12 se jen před pár dny stal bývalý diplomat Pavel Fischer. K jaké straně se přikloní a na koho sází při volbě předsedy komory? Jak komentuje názory Miloše Zemana na zrušení Senátu a proč se mu tak nelíbila návštěva předsedy Sněmovny Vondráčka v Rusku?     

Petr Hartman: „Nákup“ nezávislých senátorů se nemusí vyplatit

Bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (vpravo) a Marek Hilšer (vlevo) oznámili na společné tiskové konferenci, že posílí v Senátu klub Starostové a nezávislí

„Koupíme nezávislé senátory. Velmi spěchá. Cena dohodou.“ Inzerát v tomto duchu by si v současné době mohli dát představitelé senátních klubů. Konkrétně těch, které touží být nejpočetnějším uskupením v horní parlamentní komoře.

Pavel Fischer kandidoval jako nezávislý s podporou hned čtyř politických stran, tedy ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Dnes by se tak mohl stát jakýmsi „jazýčkem na vahách“, protože v Senátu je hned několik nezávislých a jejich připojení k různým stranickým klubům může ovlivnit nejen volbu předsedy horní komory, ale i „barvu“ většiny Senátu. Jak se nakonec nový senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta rozhodne?  

Rozhodnutí padne příští týden 

Na volbu předsedy Senátu musíme hledat širší shodu než jen u senátorů jednoho klubu, věří nezávislý senátor Hampl

02536217.jpeg

Po vítězství opozičních stran v Senátu usilují o křeslo předsedy přinejmenším tři uskupení: ODS, Starostové a nezávislí a KDU-ČSL. Protože předsedu Senátu nominuje nejsilnější klub, vše záleží na tom, ke komu se přidá největší počet nezařazených. Jaká bude další budoucnost Senátu?

„Nejsem rozhodnut. Beru to velmi zodpovědně a posuzuji všechno z více stran,“ přiznává Fischer. Má za sebou už první kolo jednání, čeká ho druhé, ale „už příští týden bude jasno,“ slíbil.

„Kandidoval jsem jako nezávislý a teď parkuji v nějakém přístavu, pod nějakou politickou vlajkou… Podpora čtyř politických stran ale taky vyžaduje, aby se člověk rozhodl opravdu uváženě… Ani tak nečekám, kdo mi nabídne tzv. víc, taky ale vím, že mám co nabídnout. Nedávná epizoda z návštěvy předsedy Sněmovny Radka Vondráčka v Moskvě ukázala, že je třeba, aby i z parlamentu zazníval jasný hlas z oblasti diplomacie. A tu já umím,“ říká senátor.  

Fischer taky odmítl prozradit svůj tip na předsedu Senátu. „Měla by to být žena či muž, který bude tak pevný ve svých názorech, že dokáže obstát v tlaku. A to nejen mediálním,  firemním, ze Sněmovny, a pokud to bude třeba, tak i prezidenta… Já už tam několik jmen vidím, ale nesložil jsem ještě ani senátorský slib a komentovat konkrétní jména by mi přišlo až nevkusné.“ 

Šéf Senátu? Co jméno, to osobnost

Ivan Hoffman: Obměněný Senát

Jaroslav Kubera

Jak moc potřebujeme Senát a zda vůbec, je něco, na čem se politologové s veřejným míněním sotva někdy shodnou.

Samozřejmě, že ale už slyšel skloňovat jména Jaroslava Kubery nebo Zbyňka Linharta. „Pak jsou tam Václav Hampl, Jiří Růžička,… prostě co jméno, to osobnost,“ dodává Fischer. A co pak říká na snahy, hlavně premiéra Andreje Babiše a nejnověji i prezidenta Miloše Zemana, kteří znovu otevírají otázku potřebnosti Senátu?  

„Demokracie něco stojí. Nejlevnější způsob řízení státu je diktatura. Tak si vyberte. My si ale, zaplať bůh, už dřív vybrali zastupitelskou demokracii, která ale taky něco stojí.“ A co Senát „škrtnout“, jak navrhuje prezident? 

„Tak to bychom taky mohli škrtnout polovinu radnic v malých obcích a lidé budou mít pocit, že se o nich nerozhoduje tam, kde žijí. Začnou být pasivní a konečné důsledky budou devastující pro celou společnost. Proto se mi zdá, že prezident říká věci, které se prostě nepatří,“ říká důrazně.

Zeman v ofsajdu

Stojíme za sankcemi, ale mělo by se o nich diskutovat, říká Vondráček (ANO) po návratu z Ruska

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z ANO

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO se vrátil ze zahraniční cesty do Ruska, kde se sešel i s šéfy obou komor parlamentu, kteří jsou kvůli anexi Krymu na sankčním seznamu Evropské unie i Spojených států.

„Prezident po svém zvolení přísahá na Ústavu ČR. Zdá se mi, že Miloš Zeman, ve svém komentování českého politického provozu, jde za hranu, která mu přísluší. Třeba svou výzvou, aby se Senát vyhladověl a škrtaly se mu finance… Mám pocit, že by se prezident měl vrátit na hrací hřiště. On je teď tak trochu v ofsajdu.“

A jak by pak komentoval poslední návštěvu předsedy dolní komory Vondráčka v Moskvě, který tam jednal s politiky na sankčním seznamu EU? „Ta návštěva se jaksi nepovedla a je třeba promyslet, jak to napravit. Tak, aby to pak odpovídalo duchu naší zahraniční politiky. Když se totiž takto vysoký státní činitel setká s lidmi na sankčním seznamu, měl by také říct, proč to dělá. Co má za lubem… Mohl by se při takové návštěvě pohybovat zkušeněji a obratněji a některým okolnostem se zkrátka vyhnout,“ dodává nový senátor.

autoři: Michael Rozsypal , lup

Související