Petr Holec: Senát jako cena útěchy. Takhle se demokracie nejistí

14. říjen 2018

Skončily volby do Senátu a úspěšné politické strany se jako obvykle trumfují, co všechno jejich úspěch znamená.

Nejdál znovu vidí šéf vítězné ODS Petr Fiala, podle kterého senátní volby „odrážejí“ i „celostátní atmosféru a politiku“. Přání otcem myšlenky, říká se. Kdyby to tak opravdu bylo, je Fiala premiérem, šéf STAN Petr Gazdík vicepremiérem a ve vládě jim ještě sekundují lidovci, tradiční kingmakeři. Tyhle tři strany teď totiž mají nejvíc senátorů.

Jiří Leschtina: Před čím to vlastně Andrej Babiš utekl?

Andrej Babiš, komunální volby 2018

„Dopadli jsme mizerně, ale upřímně to pro mě není nic nečekaného,“ reagoval Andrej Babiš na výsledek hnutí ANO v senátních volbách.

Jenže ani jedna není ve vládě. Lidovci i STAN jsou dokonce rádi, že se v loňských sněmovních volbách vůbec dostali do Sněmovny, zatímco ODS teprve vloni potvrdila, že se po dlouhém volném pádu odrazila ode dna.

Politickým hegemonem zůstává i navzdory neúspěchu v senátních volbách ANO a jestli poslední senátní volby něco „odrazily“, pak nejspíš jen to, že až teď došlo na „vymírání“ komunistů. To se sice předpovídá už od pádu komunismu v roce 1989, jenže až nyní komunisti kompletně zmizeli ze Senátu, když krátce předtím zmizeli i z pražského zastupitelstva. Vymírání dokonce přiznal i šéf KSČM Vojtěch Filip, takže na něm asi něco bude.

Letošní senátní volby spíš odrazily něco jiného, a sice nezájem lidí o Senát. Senátory ve druhém kole volilo bídných 16,4 procenta voličů, s jednou výjimkou nejméně v historii horní komory.

Voliči to politikům znovu řekli

Senátoři o sobě rádi mluví jako o „pojistce demokracie“, což je samozřejmě ironie: Jak může demokracii jistit instituce, jež demokraticky zajímá suverénně nejméně voličů?

Jakub Černý: Volby zastavily chystaný pokus vlády o ovládnutí Senátu pomocí změn volebních pravidel

Senát Parlamentu České republiky

Česká vláda se teď po senátních volbách vzdálila své naději, že změní způsob voleb senátorů tak, aby jí více vyhovoval. K podobným změnám totiž potřebuje i Senát, kde však vládní koalice oslabila a kde tedy ani společně s SPD nedrží většinu.

Senát je spíš pojistkou pohodlného politického důchodu; i letos do něj znovu neúspěšně kandidovali neúspěšní kandidáti z loňských sněmovních voleb a to včetně exministrů. Kdo se pak může divit voličům, že se radši dívali na televizi nebo nakupovali? 

A je tu ještě jedna premiérová ironie: Letošní senátní volby se staly cenou útěchy pro přední prezidentské kandidáty, když do Senátu nepřekvapivě prošli Jiří Drahoš, Marek Hilšer nebo Pavel Fischer. Vlastně se tak naplnila „prorocká“ slova, která Drahoš pronesl hned po své prezidentské porážce, že „nic nekončí, jedeme dál“.

Drahoš, Hilšer i Fischer se tak stali senátory jen proto, že prostě pořád nemohli skončit. A to třeba Drahoš lidem sliboval, že chce být „apolitický“. Teď si rád sedl do výsostně politické instituce.

Jan Vávra: O čem teď sní Babiš, Kubera a Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček sledoval výsledky druhého kola senátních voleb v pražském Lidovém domě.

Smutná je na senátních volbách bezesporu hodně nízká účast, rozhodovalo tedy velice málo voličů. Nerozhodoval ani premiér země.

Nejen šéf ANO Andrej Babiš má pravdu v tom, že se Senát musí změnit, jestli má senátory volit víc než 16,5 procenta voličů. Senátoři dnes už nevolí ani prezidenta, mimo ústavní zákony je přehlasovávají poslanci a nemálo jich jen kumuluje funkce. Většinu z nich taky nikdo nezná. Asi nejslavnějším senátorem se naposled stal František Čuba, protože do Senátu přes rok vůbec nechodil.

Takhle se demokracie fakt nejistí a voliči to politikům znovu řekli. Jen o něco razantněji.

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.