Převrat v Barmě? Klíčové bude uznání Rohingů za plnohodnotné členy společnosti, píše The Guardian

2. únor 2021

Poté, co barmská armáda provedla převrat a vyhlásila na rok výjimečný stav, bude v pokušení vrátit zemi do minulosti a vládnout sama, píše komentátor britského The Guardian.

Byla by to ale strategická chyba, protože Barma, od roku 1989 Myanmar, se změnila. Národní liga pro demokracii premiérky Su Ťij má širokou podporu veřejnosti, která se demokracie nebude chtít tak snadno vzdát. 

Čtěte také

Reputace samotné Su Ťij je pošramocená kvůli její podpoře tvrdého postupu proti menšině Rohingů a nepříliš velkému úsilí prosazovat ekonomické reformy.

Přesto premiérka se svojí Národní ligou pro demokracii představuje hlavní sjednocující sílu. Podle komentátora proto politička bude muset být zapojená do vyjednávání o budoucí vládě, ať už bude jakákoliv.

Jedinou životaschopnou cestou pro Barmu (Myanmar) bude dojednání mezinárodního dohledu, myslí si komentátor. Předpokládá ukončení výjimečného stavu a uznání volebních výsledků z loňského roku.

Mezi klíčové body jakékoliv dohody by mělo patřit uznání Rohingů coby plnohodnotných členů společnosti. Armáda může s Národní ligou pro demokracii samozřejmě vyjednávat i sama, bez moderace zvenčí, ale v mantinelech daných listopadovými volbami. Když se to nepodaří a zemi začnou dlouhodobé nepokoje, mezinárodní zásah bude nevyhnutelný, píše list.

Vládne v Německu očkovací chaos?

Politický komentátor německého Bildu Peter Tiede pro The Times kritizuje předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. „Utahovali jsme si ze zastánců brexitu a jejich podivínského lídra Borise Johnsona. A věřili jsme, že jim brzy dojde, co provedli, když opustili Evropskou unii a zůstali sami,“ píše.

Čtěte také

Situace je teď ale taková, že Němci společně se zbytkem Evropy řeší nedostatek vakcíny proti covidu-19 a v očkování jsou pozadu dokonce i za Británií. Protože Johnson látku objednal včas a do zásoby.

V Německu vládne chaos, píše se v komentáři. Proočkovat 70 procent populace se tam podaří nejdřív na podzim. Kromě toho, že je tato situace zničující pro lidi, kteří vakcínu potřebují dostat co nejdřív, je to i politický zabiják. Evropské unii se podařilo vytvořit asi nejvíc nedůvěryhodný očkovací program v dějinách, píše se na stránkách The Times.

Spor s britsko-švédskou společností AstraZeneca, který von der Leyenová vyvolala, měl vypadat odvážně, ale je jen hloupý, myslí si autor. Ukazuje se, že Unie pod jejím vedením vyjednala špatnou smlouvu.

27 vlád členských zemí proti tomu neudělalo nic, nebo se pokusily zasáhnout příliš pozdě. Zpackaná dohoda s firmou AstraZeneca jen potvrzuje úpadek EU. Pro Němce a všechny přesvědčené Evropany je to urážka. Ocitli jsme se v trapné situaci, protože jako hlupáci teď nevypadají Britové, ale my, uzavírá komentář v The Times Peter Tiede.

Chorvatsko odkládá sčítání

Chorvatsko odkládá kvůli covidu-19 sčítání obyvatel, píše web HRT. Je to vůbec poprvé od 2. světové války. O novém termínu se zatím ani nejedná, podle úřadů totiž není možné říct, kdy bude sčítání vzhledem k pandemii bezpečné.

Čtěte také

Pokusné kolo sčítání prý ale poběží podle plánu. Má se v něm ověřit funkčnost nové aplikace, kterou musí chorvatské úřady při sběru dat tentokrát využít.

Nařizuje jim to zákon přijatý v roce 2019. Kromě pandemie komplikuje sčítání také série nedávných zemětřesení. Část obyvatel zasaženého regionu se kvůli škodám na svých domech totiž dočasně odstěhovala jinam.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.