Premiér Zeman v Izraeli

18. únor 2002

Po setkání s izraelským prezidentem včera Miloš Zeman řekl, že "jednání s jakoukoli teroristickou organizací jsou zbytečná, protože odpovědí je jen vydírání". Miloš Zeman pak v Jeruzalémě zopakoval i svůj výrok, že "s teroristy se nevyjednává, ale bojuje", který před časem pronesl před zahájením leteckých útoků na teroristické základny v Afghánistánu.

Mohlo by se zdát, že v Izraeli, kterým co chvíli otřásají exploze sebevražedných atentátníků, ani jinak mluvit nelze, pravda je ovšem taková, že od evropských politiků slyší Izraelci takto jasnou řeč zřídka. Poslední dobou je Evropská unie spíše znepokojena, že Izrael Palestincům ničí infrastrukturu, budovanou i za evropské peníze, a obtížně se EU vyrovnává i se skutečností, že Jásir Arafat, tradiční partner evropských politiků, má domácí vězení. Miloš Zeman tedy v Izraeli nenapadl pouze terorismus. Odmítnutím jednání s teroristy nepřímo odmítl také postoj, který ke konfliktu mezi Palestinci a Izraelci zaujala Evropská unie. Na otázku, zda za teroristu považuje i Arafata, totiž náš premiér výmluvně odpověděl, že "každý politický vůdce, který respektuje anebo jen toleruje politický terorismus, tedy úmyslné zabíjení civilistů, je teroristou".

Na to, jak čelit palestinským atentátníkům, nepanuje jednotný názor ani v Izraeli. V sobotu se v Tel Avivu konala velká demonstrace za ukončení okupace palestinských území, a to zrovna v době, kdy podél pásma Gazy izraelská armáda přistoupila k vytváření kilometr širokého nárazníkového pásma. Volba mezi politikou jednání a politikou odvety není snadná. Když umírají izraelští civilisté, svět izraelské odvetě rozumí. Když ale Izraelci vyhledají a zabijí nějakého představitele Hamasu či Fatahu, svět se ustaraně ptá: bylo to doopravdy nezbytné? Byla obrana přiměřená?

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.