Pražské Jezulátko mi pomohlo stát se slavným, říká spisovatel Paulo Coelho

24. březen 2016

Zájem o Pražské Jezulátko při své návštěvě v Praze podnítil brazilský spisovatel Paulo Coelho. Ten tvrdí, že mu Jezulátko splnilo jeho sen stát se slavným spisovatelem.

Pražské Jezulátko má Paulo Coelho ve velké úctě, protože mu vděčí za mnohé. Poprvé se Coelho do tehdejšího Československa dostal v roce 1982. Navštívili s manželkou chrám Panny Marie Vítězné, kde je Jezulátko vystavené.


Letos přijel do Prahy proslulý spisovatel v den svátku sv. Josefa, kterého má ve velké úctě. „Narodil jsem se polomrtvý, měl jsem kolem krku omotanou pupeční šňůru. Bylo to v nemocnici sv. Josefa. Stihli mě rychle pokřtít. Moje matka se modlila a slíbila, že pokud přežiju, tak se bude modlit u každé sochy nebo malby svatého Josefa, kterou uvidí. A já jsem přežil. Sv. Josef je patron, kterého mi matka vybrala.“

„Modlil jsem se u něj, abych se stal spisovatelem. Chtěl jsem se proslavit. Někdy máte sen, ale je to jen sen. A já chtěl, aby se splnil. Soška Jezulátka měla tehdy chudé šaty. Slíbil jsem, že pokud mi vyplní moji touhu, vrátím se do Prahy a dovezu pražskému Jezulátku nový obleček,“ vzpomíná dnes světoznámý autor.

Uplynul čas, Paulo Coelho prodal přes 200 milionů knih. „Řekl jsem si, že je čas splnit slib. Moje tchýně ručně vyhotovila vyšívaný plášť, trvalo jí to rok, a já jsem se v roce 2005 vrátil a dal jsem Jezulátku obleček.“

Většina šatiček, které lidé Jezulátku posílají, se zaeviduje a popíše. Sestry karmelitánky, které se o Jezulátko starají, schovávají dopisy od dárců. Jenže lidé nemají k dispozici přesný střih a rozměry, a tak jejich oblečky Jezulátku prostě nejsou. Paulo Coelho dal Jezulátku červený pláštík bez rukávků vyšívaný zlatou nití a obšitý bílými korálky.

Šatičky, které pražskému Jezulátku věnoval brazilský spisovatel Paulo Coelho

Jezulátko se nepřevléká moc často, protože je to pro sošku z vosku nebezpečné. Karmelitánky se snaží, aby barva oděvu odpovídala liturgickému období, ale ani to není pravidlo. Během Velikonoc by se měly vystřídat červená a bílá, ale Jezulátko už je rovnou v bílé a do konce velikonočních svátků se už převlékat nebude.

Celý záznam pořadu z 24. března si poslechněte v audioarchivu pořadu Zaostřeno.

autoři: sch , Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.