Pracovní resty nás o víkendu okrádají o spánek

4. červen 2016

Známe to všichni: Je pátek odpoledne, krátce před koncem pracovní doby, a naše očekávání stran nadcházejícího víkendu – a tudíž volna – jsou veliká. Konečně možnost zapomenout na pracovní stresy!

Jenže ouha: Přesně to se mnoha lidem nedaří. I ve volných dnech se cítí stresovaní svou prací - a tím pádem také trpí jejich spánek. Proč tomu tak je? Jedním z důvodů jsou nedodělané pracovní úkoly a povinnosti, píše na svých stránkách rakouský list Der Standard.

Tuto hypotézu potvrzují výsledky nejnovějšího výzkumu vědců z univerzity v německém Trevíru. Snažili se zjistit, jestli v případě nočního převalování se v posteli existuje souvislost mezi stresem z práce a problémy se spánkem.

„Rozlišovali jsme přitom mezi dvěma druhy nočního přemítání o nesplněných pracovních povinnostech,“ vysvětluje v rozhovoru pro rakouský deník jeden z autorů výzkumu Conny Antoni, profesor psychologie na univerzitě v Trevíru. „Prvním druhem je starostlivé přemítání, kdy je naše mysl plná negativních, opakujících se myšlenek na práci, řešení ale nepřichází,“ říká profesor Antoni.

„Naopak konstruktivní přemítání o problémech je kreativní, od myšlenek na problémy oproštěný proces. Naše nejnovější studie ukazuje, že oba druhy nočního přemítání zásadně ovlivňují vztah mezi pracovním stresem a problémy se spánkem. A to různým způsobem,“ dodává pro rakouský list psycholog Antoni. Jeho tým zveřejnil výsledky svého bádání na stránkách časopisu Journal of Occupational Health Psychology.

Výzkumu se zúčastnilo šest desítek osob. Převážnou většinu tvořily ženy. Všichni dobrovolníci pracovali, ale v různých oborech.

Logo

Jejich úkolem bylo vyplňovat po dobu tří měsíců každý pátek odpoledne dotazník týkající se jejich pracovního stresu. Ten se měřil časovou tísní, kterou pociťovali - a také mírou nedodělaných pracovních úkolů, které jim koncem týdne zůstávaly „na stole“.

Myslete konstruktivně

A výsledek? Všeobecně lze říct, že ten, kdo měl víc nedodělané práce, trpěl ve větší míře poruchami spánku.

Ale ti, kteří byli schopni v noci v posteli uvažovat o svých pracovních „restech“ konstruktivně, měli o mnoho menší problémy spát. „Nedodělané, nevyřešené věci způsobují bezesné noci, protože naše myšlenky neopouštějí ani ve chvíli, kdy máme volno,“ konstatuje pro Der Standard psycholožka a spoluautorka zmiňované studie Christiane Syreková.

Z výzkumu německých vědců ovšem vyplývá jedna velmi zajímavá skutečnost: Pocit časového tlaku na konci jednoho pracovního týdne nesouvisí přímo s kvalitou spánku o víkendu. Ale pokud má člověk pocit, že „nestíhá“, déle - po dobu tří měsíců - potom už je patrná jasná souvislost mezi časovou tísní a víkendovými problémy se spánkem.

Podobně silně ovlivňuje kvalitu spánku o sobotách a nedělích také celková míra nedodělaných pracovních úkolů v rozmezí oněch sledovaných tří měsíců. Ti účastníci experimentu, kteří po dobu celých 12 týdnů nejčastěji psali o velkém množství nedodělané práce, spali o víkendu mnohem hůř než ostatní. A to bez ohledu na to, zda si v tomto ohledu vedli některý týden lépe či hůře. Tolik rakouský deník Der Standard.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio