Powellova demise

16. listopad 2004

Mezi ministry, kteří odcházejí z vlády George Bushe, je i Colin Powell. Jeho demise se čekala ze dvou důvodů. Prezident s ním údajně nebyl úplně spokojen, a naopak umírněný ministr zahraničí prý ve vládě špatně snášel jestřáby, jako jsou ministr obrany Rumsfeld či viceprezident Cheney. Nikdy si přímo nestěžoval, s rezignací přišel loajálně až po volbách, a jako důvod diplomaticky uvedl, že je čas věnovat se soukromému životu.

Největší mrzutostí, která tohoto všeobecně oblíbeného politika kvůli Bushovi potkala, bylo jeho vystoupení v Radě bezpečnosti OSN začátkem února 2003, kdy na něj připadl úkol předložit americké důkazy o iráckých zbraních hromadného ničení. Letos v září na toto téma řekl, že podle něj je nepravděpodobné, že se takové zbraně v Iráku najdou, a že mu vadí, když někteří členové zpravodajských služeb věděli, že jisté zdroje byly pochybné, a on o tom nevěděl. O Powellovi se říká, že má na pracovním stole citát antického historika Thukydida, že "ze všech způsobů, jak demonstrovat moc, zdrženlivost udělá největší dojem".

Snad že Powell prožil pětatřicet let v armádě a vypracoval se v ní do nejvyšších funkcí, cítil v kostech, že invaze do Iráku bude malér. To, čemu nebyl schopen zabránit, musel posléze vysvětlovat a obhajovat a nejspíše nedobře nesl pohled na to, jak ve většině zemí světa bere prestiž Ameriky za své. Usedne-li, jak se o tom nyní spekuluje, do křesla, které opouští Colin Powell, dosavadní poradkyně prezidenta pro bezpečnostní záležitosti Condoleezza Riceová, bude to mít logiku. Patří k politikům, kteří zastávají názor, že ze všech způsobů, jak demonstrovat moc, je nejpůsobivější bombardování.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.