Poučení z pandemie: Roušky neměly zázračný efekt, relevantní studie k tomu ale dělat neumíme, míní Kulveit

19. duben 2023

Pandemie covidu-19 sice skončila, ale diskuse o oprávněnosti některých opatření stále přetrvávají. Nová metaanalýza navíc neprokázala, že by nošení roušek významně snižovalo riziko nákazy. „Není to studie, která by nám přinášela nová data, ale zhodnocení existujících studií. Přijde mi, že zásadní věc, kterou nám říká, je, že selháváme v tom dělat relevantní studie,“ oponuje vědec Jan Kulveit z Centra pro teoretická studia UK.

Celá řada studií je podle něj nepoužitelná kvůli chybějícím kontrolním skupinám nebo malým zkoumaným vzorkům. Navíc prý jde o soubor analýz od roku 2008 a netýkají se tak jen covidu, ale například i chřipkových epidemií.

Čtěte také

„Když se zhodnotí veškerá dostupná literatura, tak z té nejpravděpodobněji plyne, že roušky skutečně efekt mají, ale není nějak zázračně velký. Není to tak, že si všichni vezmeme roušky a pandemie skončí,“ konstatuje.

Zatímco přibývá publikovaných vědeckých studií a důkazní situace se zlepšuje, tak na druhou stranu dochází k vyostřování boje o interpretaci toho, co se stalo.

„Řada lidí se do toho během pandemie emocionálně velmi ponořila a teď bojuje o to, aby se ukázalo, že měli pravdu. V Americe je to velmi zpolitizovaná otázka, postoj k rouškám koreluje s politickými postoji, což nesvědčí nezávislým analýzám,“ podotýká Kulveit.

Poučení pro Česko

Pandemie prý lidstvu přinesla spoustu zkušeností. Zjistilo se, která opatření nezafungovala, došlo k rozvoji diagnostických metod a ohromný skok dopředu udělalo epidemické modelování.

„V řadě oblastí ale poučení není zdaleka takové, jaké by být mohlo. Udělala se spousta výzkumů a tuší se, že by se některé věci mohly dělat lépe, ale nezdá se, že by to státy implementovaly,“ uvádí s tím, že jde třeba o programy včasné detekce virů, které by se mohly sledovat například na letištích.

Čtěte také

Další otázkou je regulace potenciálně nebezpečného biologického výzkumu, nelze totiž vyloučit, že covid unikl z laboratoře, protože potřebná data jsou v Číně a bezpečnost experimentů nemusí být na dostatečné úrovni.

V Česku bychom se podle Kulveita mohli poučit ze špatné komunikace exekutivních orgánů s odbornou veřejností během pandemie a zlepšit využívání vědeckých poznatků v politickém rozhodování.

„To je potenciálně hodně důležitá schopnost pro krize, které vyžadují pochopit nějakou odbornou oblast. Tady si bývalý premiér Andrej Babiš pozval profesory Prymulu a Berana a každý mu tvrdil něco jiného. A on, který tomu oboru nerozuměl, tak posuzoval, který profesor epidemiologie má pravdu,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert

Související