Porodnost hrobaříků řídí “chytrá chemie”

9. květen 2016

Hrobaříci hledají mršiny ptáků a hlodavců, zahrabou je a využívají k potravě a hnízdění. Vědci potvrzují, že jsou to vzorní rodiče.

Trvá třeba osm hodin, než si brouci z mršiny udělají domov, kdy do ní nakladou vajíčka. Když se z vajíček vylíhnou larvy, oba rodiče se o ně starají.

Z nové studie německých vědců plyne, že samičky hrobaříků dokážou po tu dobu přerušit rozmnožování. Rodičovství totiž znamená pro hrobaříky velký výdej energie.

Čtyřdenní pauza

Samička dává samečkovi chemickým signálem najevo, že má přednost potomstvo. Ten jí pak s péčí o larvy pomáhá.

“Část prefabrikátu, ze kterého vyrábí juvenilní hormon, si samička nechá pro sebe, druhou dá najevo samečkovi, že teď má utrum,” přibližuje situaci v domácnosti hrobaříků molekulární genetik Jan Pačes.

Vědci zkoumali, jak se samička zachová, když jí larvy vzaly, zjistily, že se tím nedala “vykolejit” a vrátila se k rozmnožování.

Předávka genů

V přírodě mnohdy o páření rozhodují nejen chemické signály, ale i touha předat vlastní geny.

U velkých obratlovců se to nám lidem někdy může jevit příliš krutě, o čemž svědčí příklad divokých koní.

“Když přijde nový pán harému, zabije všechna narozená hříbata, aby všechno potomstvo bylo jeho,” vysvětluje zoolog Evžen Kůs.

Jde ale o přirozenou ochranu před přemnožením stáda. Také samci medvědů ve volné přírodě můžou mládě zabít, samice pak přestane kojit a přechází do říje.

autor: mam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.