Pop-up shopy: Češi zatím slyší pouze na cenu

22. říjen 2013

Finanční krize nutí prodejce především na Západě sahat k neobvyklým metodám prodejů. Už totiž nestačí pouhé slevy a další obvyklé postupy, jak na svůj výrobek upozornit. Stále častěji musí zaujmout i samotný prodejce. Jedním z řešení jsou tzv. pop-up prodeje. Pojem pop-up shop většinou znají návštěvníci oděvních nebo artových akcí, kde se s ním vědomě pracuje. Pod jeho vymezením se ale vejde mnohem širší spektrum prodejních akcí a v tomto smyslu funguje vlastně odedávna.

„V Česku má tento fenomén jiný charakter, než jak funguje v anglosaském světě. Zatím jde většinou o dočasné krátkodobé vybudování obchodních míst, kde se snaží vybudovat dojem, že jde o ,totální výprodej‘ nebo ,likvidační‘ ceny,“ vysvětluje šéfredaktor časopisu Marketing a Média Václav Sochor, podle kterého je omylem, když si lidé myslí, že jde pouze o prodej luxusního zboží.


Čas tlačí kupujícího

Pop-up shop je prakticky mimořádnou prodejní akcí, která obvykle v omezeném čase nabízí limitované množství často exkluzivního zboží. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak nějaký zážitek, který si společně se zbožím odnášíme. Může to být káva vypitá s módním návrhářem nebo třeba jen dobrý pocit z mimořádně výhodné koupě. „Určitě mne zaujalo to setkání s tvůrcem, protože zboží je všude k dostání. Třeba si s ním mohu dohodnout změnu výrobku,“ říká zákaznice, která vyrazila do jedné pražské galerie, kde si pozvaní zákazníci mohli na odpoledním koktejlu koupit autorské šperky.

Tento přístup je ale podle Václava Sochora v Česku spíše výjimkou. „U Čechů obecně hraje zásadní roli cena, takže onen zážitek pro nás není až tak důležitý. Exkluzivitu obchodu dává jeho vybavení a také lokace,“ popisuje dále Václav Sochor, podle kterého dnešní český maloobchod ovládá právě pop-up shop způsob prodeje, orientovaný ale je výrazně na cenu.

Proč je ale především v anglosaském světě výhodnější se ze zavedeného obchodu přestěhovat na několik hodin do pop-up shopového aranžmá? „Je to moderní druh prodeje a oba dva limity – omezení časem a samotným zbožím – vybičovávají potencionální klienty, aby přišli a minimálně se nabídku podívali,“ popisuje hlavní přínos pop-up prodejů Veronika Němečková, která takto prodává luxusní zboží. Její kolegyně Emilie Toševská vysvětluje, že právě prémiové produkty nemusí být vždy prodávány v luxusních prostorách „Lokace jsou většinou netradiční prostory. Může jít třeba o nákupní ulici, ale ve světě jsou známé i pop-up shopy v kontejnerech.“

02186047.jpeg


Anglosaské pop-upy vzorem

„Dnešní zákazník si už nevybírá podle kvality zboží, ale také podle způsobu prodeje. Potřebuje pozitivní zkušenost s marketingem daného produktu, čeká, že ho bude firma bavit,“ potvrzuje Miroslav Karlíček vedoucí katedry marketingu na Vysoké škole ekonomické.

Podle Dana Jesenského, odborníka na in-store komunikaci, se dá popularita pop-up schopů vysvětlit situací, která v maoobchodu převládá. „Velmi málo se obchodníci dokáží diferencovat a cílí na širokou veřejnost. Abych mohl oslovit všechny, tak v dnešní době lákají prodejci především slevami, což ale nevybuduje vztah ke značce,“ varuje před hlavním rizikem tradičních a prakticky všudypřítomných slev.

„Dobrý event – propojený se zbožím, které prodáváte – může výrazně ovlivnit zákazníka. V dobrém rozpoložení se totiž zákazníci rozhodují impulzivněji a neřeší tolik argumenty,“ říká Miroslav Karlíček.

autor: zvl
Spustit audio