Politika je odpovědná práce, řada politiků si zaslouží dvojnásobný plat, tvrdí komentátor

29. srpen 2018

Poslanci na své poslední schůzi přijali v prvním čtení vládní návrh, který zpomaluje zvyšování odměn ústavních činitelů. Podle původního plánu by se totiž politikům od ledna zvýšily platy o 15−20 tisíc korun. Za pomalejší růst platů ve Sněmovně bojuje zejména SPD a Pirátská strana.

Robotizace nažene muže do ženských profesí. Zvýší se platy i prestiž, věří ředitelka Gender Studies

Klientka Charity ČR s pečovatelkou

Rozdíly v platech mezi muži a ženami se poprvé od roku 2006 opět zvětšují. A bude tomu tak i nadále, pokud se nepodaří vyřešit nerovnost v technologických odvětvích. Tvrdí to odborníci před začínajícím Světovým ekonomickým fórem v Davosu. Rozvoj odvětví jako IT nebo biotechnologie, kde stále dominují muži, prohloubí nerovnost v postavení mužů a žen a nejsilněji zasáhne právě ženy.

„SPD říká, že platy by se měly navždy zmrazit. To by vedlo k tomu, že by poslanci byli náchylnější ke korupci. Druhý extrém je zvyšovat platy rychleji než roste ekonomika. Tedy o 20 procent, což přijala minulá Sněmovna,“ říká poslanec Jakub Michálek z Pirátské strany.

Poslanec podle něj pobírá okolo 95 tisíc měsíčně, a proto není důvod platy překotně zvyšovat. „Myslí si to dramatická většina lidí. Obhajuje to v podstatě jen ODS a pan Benda,“ tvrdí Michálek.

Růst platů politiků by se měl odvíjet od vývoje ekonomiky.
Jakub Michálek

„Šli jsme do voleb s heslem Pusťte nás na ně – zařízli jsme vyšší platy politiků, zvýšili ceny v kantýně, zavedli třídění odpadu, a teď bychom chtěli poslance donutit, aby používali elektronické podpisy, aby se pohnula digitalizace,“ vypočítává.

Nepomohly by ale vyšší platy přilákat do politiky kvalitnější lidi? „To platí jen do určité míry. V okamžiku, kdy člověk bere 95 tisíc, a měl by brát 120 tisíc, tak to žádné lepší politiky nepřiláká,“ myslí si Michálek. 

„Šéfové pražských firem obsazovaní magistrátem v době úřadování Pavla Béma (ODS) brali 300 tisíc měsíčně, ale odváděli špatnou práci. Od určitého okamžiku to nemá žádný vliv,“ dodává taky někdejší pražský zastupitel.

Asistenti berou málo

Učitelé, to nejsou jen nízké platy. Kampaň I love my teacher chce ukázat kantory z jiné stránky

Učitel a žačka

O učitelích se mluví hlavně v souvislosti s výší jejich platů. Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se to ale rozhodla změnit a rozjela projekt s názvem I love my teacher. Otevřený je zájemcům z celé republiky a nabízí možnost veřejně poděkovat svému učiteli. První desítky lidí už na sociálních sítích sdílí selfie fotky se svými oblíbenými kantory.

„Piráti jsou strana, která z platů politiků vytváří téma. Myslím, že to není třeba, protože platy nejsou extrémně vysoké. Ta práce je odpovědná a pokud máte spravovat stát, tak za to potřebujete být placeni,“ reaguje komentátor Deníku Referendum Patrik Eichler.

Upozorňuje také na to, že nejde jen o zákonodárce. „Politiků je v České republice 700 tisíc – tím myslím i komunální politiky. Celá řada z nich si zaslouží platy třeba i zdvojnásobit,“ podotýká.

Je třeba začít říkat, že politika je odpovědná práce. Není to neproduktivní mluvení ve Sněmovně, jak zaznívá ve veřejnosti, nebo jak říká pan premiér.
Patrik Eichler

Eichler dále kritizuje nízké platy poslaneckých asistentů, kteří jsou prý klíčoví pro zajištění nejrůznějších expertiz. Každý poslanec na ně může pobírat až 45 tisíc korun měsíčně, a pokud zaměstnává dva, vychází to pro každého asistenta na 15 tisíc čistého příjmu.

„Za to nemůžete vykonávat práci v téměř jakémkoli odborném segmentu, protože taky musíte žít v Praze. A tady je průměrná mzda přes 38 tisíc,“ připomíná zástupce ředitele Masarykovy demokratické akademie. Podobné mzdy by prý měli dostávat i asistenti poslanců.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související