Učitelé, to nejsou jen nízké platy. Kampaň I love my teacher chce ukázat kantory z jiné stránky

29. červenec 2018

O učitelích se mluví hlavně v souvislosti s výší jejich platů. Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se to ale rozhodla změnit a rozjela projekt s názvem I love my teacher. Otevřený je zájemcům z celé republiky a nabízí možnost veřejně poděkovat svému učiteli. První desítky lidí už na sociálních sítích sdílí selfie fotky se svými oblíbenými kantory.

„To potěší, když se za ty roky zúročí to, co člověk dětem předá,“ říká učitelka Radka Novotná a popisuje skrytou radost, jakou měla, když za ní přišla její žačka s žádostí o „selfíčko“. Recept na úspěch mezi žáky nemá, ale učitel by podle ní měl mít kombinaci několika vlastností: „Myslím si, že učitel by měl být přísný, hodný a hlavně spravedlivý.“ Pro Radku Novotnou je prý největší radost, že má v rukách novou generaci, může je utvářet a motivovat.

Moc učitelů si dobře uvědomuje i čerstvá absolventka gymnázia Markéta Piáčková. Za svou učitelkou angličtiny se teprve chystá. „Nikdy to s ní nebyly klasické hodiny angličtiny. Dělala s námi divadlo, byla s námi mimo školu a díky ní jsme se dostali k britskému drama klubu z Prahy. Zinscenovali jsme spolu představení a doteď se vídáme,“ zdůvodňuje, proč si vybrala právě tuto svou učitelku.

Poděkování oblíbenému učiteli

Autorkou myšlenky kampaně I love my teacher je Petra Šobáňová z olomoucké Pedagogické fakulty. Trápilo ji, že ve veřejném mínění se o kantorech mluví se stále větším despektem. A tak vymyslela s kolegy originální prázdninovou akci. „Konečně se o nás bude psát jinak než v souvislosti s platy, s financemi a podobně,“ komentuje.

To jsou podle ní nejčastější ohlasy učitelů. Říct svým vlastním způsobem „I love my teacher“ může každý. Stačí navštívit svého oblíbeného učitele nebo učitelku, poptat se, jak se jim daří, a společně se vyfotografovat. Fotku pak sdílet na svém profilu a doprovodit ji nějakým vzkazem, poznámkou či vzpomínkou.

A co se podle Petry Šobáňové nejčastěji v poznámce objevuje? „Oceňují to, že jim ten učitel mnohdy věnuje svůj volný čas.“

Kampaň I love my teacher je zároveň soutěží. Do 21. září máte šanci za své selfie s učitelem dostat některou z cen olomoucké Pedagogické fakulty. Své poděkování oblíbenému kantorovi ale můžete sdílet na sociálních sítích i po tomto datu. Jen tak pro radost.

autor: bam
Spustit audio