Politička je v otázce rodičovství vždycky snadným terčem kritiků, říká ředitelka Fora 50 %

7. srpen 2017

I v dnešní době čelí spousta žen dotazům od svých potenciálních zaměstnavatelů, kdy nebo zda vůbec hodlají založit rodinu. Na Novém Zélandu vyvolaly osobní dotazy na adresu jedné z političek ostrou diskusi o sexismu.

Nová vůdkyně novozélandské opozice Jacinda Ardenová se ve svých 37 letech stala nejmladší předsedkyní labouristické strany a teprve druhou ženou v jejím čele. Novináři se Ardenové opakovaně ptali, zda má pocit, že musí vybírat mezi kariérou a mateřstvím. Podle nich mají voliči právo to vědět.


Vezměte si třeba ženy, které děti mít nemohou. V takových případech je to nepříjemná otázka a mě přijde, že lidem nepřísluší ptát se na tak osobní věci.Jan Smiggels Kavková

Jacinda Ardenová zastává názor, že na tyto osobní dotazy nemusí odpovídat a je podle ní nepřijatelné, aby možné těhotenství a mateřství nějak diskriminovalo ženu na pracovním trhu.

Jana Smiggels Kavková, ředitelka Fora 50 %, souhlasí s tím, že pokládat dotazy tohoto druhu ženám ucházejícím se o pracovní pozici je nemístné. Sama si prý z pozice zaměstnavatele nedovede představit, že by takové otázky pokládala. Upozorňuje také na zákoník práce, v němž je ostatně tato problematika právně ošetřena, byť se uchazeči a zejména uchazečky často setkávají s jeho porušováním.


V politice jste vystaveni daleko ostřejším otázkám než mimo ni. Ale ptát se na plánované těhotenství je velmi podobné, jako když se zaměstnavatel před přijetím ptá na váš zdravotní stav a posílá vás k lékaři.Daniel Kroupa

Podle politologa Daniela Kroupy jde spíš o otázku zdvořilosti a s právním zákazem podobných otázek nesouhlasí. Co se týká političek, je prý otázka plánovaného mateřství ještě závažnější. Je přesvědčen, že volič má právo vědět, zda lze očekávat, že se politička rozhodně mít děti a případně přestane svou funkci vykonávat.

Jana Smiggles Kavková vnímá negativně dvojí metr, který pro politiky a političky existuje. U mužů totiž média většinou takové věci vůbec neřeší. Žena je pak ze strany novinářů často vystavena velkému tlaku a sociologické studie navíc ukazují, že problematická se u žen ze strany veřejnosti ukazuje prakticky každá životní situace. Pokud politička děti nemá a rozhodne se nebýt matkou, je mnohdy nařčena z nedostatku empatie. Pokud naopak rodinu má a přesto se rozhodně věnovat politice, bývá osočována ze zanedbávání rodiny nebo funkce.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.