Policie dvakrát jinak - a vždycky špatně

2. září 2003

Úvodem bych rád poblahopřál každému, komu se podařilo projít letošním prázdninovým provozem na českých silnicích bez úhony. Má osobní zkušenost z těch několika jízd, které mi bylo absolvovat po vlastech českých, je katastrofální. Nedovedu to přirovnat k něčemu jinému, než k bitvě o život, navíc takřka bez pravidel.

Pravda, základní, všeplatné pravidlo se najde snadno. Jenže se s tím jen těžko jezdí a žije. Větší a silnější vůz například má téměř vždy přednost před menším autem, motorkou, cyklistikou či chodcem. A tak dále. Však to většina z vás zažila.

V prvních sedmi měsících letošního roku zahynulo na českých silnicích 762 lidí. Je to druhá nejhorší bilance v dějinách České republiky a příslušná místa chystají rázná opatření. Policie by měla ještě letos zdvojnásobit počet kontrol řidičů na silnicích a ministr dopravy Milan Šimonovský předloží do konce října vládě návrh novely zákona, podle něhož budou policisté a úřady trestat provinilé účastníky silničního provozu mnohem přísněji než dosud.

Ministr Šimonovský sliboval tvrdší postihy již před půl druhým rokem. Po celou tu dobu prý jeho úředníci pracovali na změnách drobných, aby se nyní zjistilo, že je zapotřebí změn velkých. Díky!

Podle novely příslušného zákona by se policistům na silnicích měly vrátit pravomoci, které jim byly před časem odňaty. Blahé paměti, vzhledem k tomu, že se v té době množily stížnosti na to, že si policisté jaksi vybírají pokuty do vlastních kapes, začaly větší pokuty od řidičů vybírat úřady. Policisté též přišli o možnost zabavit provinilému řidiči na místě řidičský průkaz.

Tyto pravomoci by se nyní měly policistům vrátit. Respektive, novela navrhuje, aby jak policisté, tak i úřady mohly provinilce trestat přísněji. Policisté by měli mít možnost zabavit řidičský průkaz a "znehybnit vozidlo", aby s ním řidič nemohl pokračovat v jízdě. Úřadům, které jsou nyní téměř bezmocné při vymáhání pokut, stejně jako policisté na místě přestupku, by měla novela pomoci v tom, že od setrvalých neplatičů by mohly pokuty vymáhat pomocí exekutora zabavením provinilcova majetku. To je všechno dobré. Ale.

Obávám se, že zoufalá situace na českých silnicích, včetně její tragické bilance, je jen viditelným vyjádřením všeobecné neváhy, v níž se u nás ocitly předpisy a zákony. Jinými slovy to, čemu obecně říkáme "špatná vymahatelnost práva", se na silnicích zjevuje v podobě vražedné nekázně a narůstajících tragických statistik.

Novela zákona o silničním provozu ale zcela jistě neodstraní korupci na silnicích, neboť možností, jak k jakési spokojenosti všech účastníků jednání o dopravním přestupku vyřešit tuto běžnou interakci občana řidiče s policistou, je tak asi milion.

Opět jinými slovy. Nikoli přísnější postih, ale důslednější vymáhání dodržování předpisů, což je zcela v moci a ve vynalézavosti policistů, by nejspíš vyvolalo týž výsledek.

I když i to je sporné. Způsob, jakým se lidé přemisťují po českých silnicích a ulicích, vypovídá spíše o tom, že je jim všechno jedno. Včetně života jejich i životů spoluobčanů. Čili na to je asi všechna policie světa krátká.

A policie ještě jednou. Nedávno odhalená série vražd, kterou policie dlouhou dobu považovala za jednotlivé případy podivných úmrtí a sebevražd, přinesla i vedlejší efekt, zato však téměř neuvěřitelný. Policejní prezident Jiří Kolář totiž nařídil v souvislosti s okolnostmi vyšetřování této vražedné série otevřít znovu několik stovek již uzavřených případů podezřelých úmrtí a sebevražd. Přišlo se totiž na to, že předtím, než to konečně nějaký svědomitý policista udělal, jiní policisté, vyšetřující ony jako vraždy později prokázaná úmrtí, nejprve nedali zprávy expertů do širších souvislostí, tyto informace nedoplnili o další stopy, které navíc nezajistili a nevyhodnotili. Zkrátka, nejednali v souladu se zákonem.

Policejní prezident Kolář je tím natolik rozezlen, že hodlá trestat, odvolávat policisty a je úplně připraven podávat i trestní oznámení. To je jistě chvályhodný postup. Jinak by se veřejnost mohla, navíc s myšlenkou na nedávnou odhalenou ekonomickou trestnou činnost na policejním ředitelství, ptát, kdo a jak to tak vlastně na tom policejním ředitelství vede.

autor: Milan Schulz
Spustit audio