Pohřby bez hrobů

14. březen 2013

Smrt J. V. Stalina v březnu 1953 znamenala výrazný zlom v historii Sovětského svazu i celého komunistického hnutí, jakkoliv se její následky projevovaly postupně a velmi opatrně. U nás byl vliv této události o to výraznější, že jen několik dní po Stalinovi umírá jeho český "nejvěrnější žák" a neochvějný místodržící Klement Gottwald.

Pohřby obou vůdců byly pak manifestacemi "neochvějné jednoty" v době, kdy v Kremlu již probíhal intenzivní zákulisní boj o moc a nástupnictví. Archivní zvukové záznamy z pohřbů obou vůdců zprostředkovávají unikátní atmosféru se zcela výjimečným vyzněním. Ani jeden z obou vůdců totiž - ačkoliv šlo pohřeb - pohřben nebyl, oba byli nabalzamováni a vystavováni pro větší slávu mezinárodního komunistického hnutí. Stalin v čerstvě přejmenovaném Mausoleu Lenina a Stalina na Rudém náměstí a Gottwald v památníku na Vítkově. Stalin byl pak - v rámci opatrné chruščovovské destalinizace - pohřben tajně v roce 1961, Gottwaldova mumie byla odstraněna v roce 1962.

V pořadu zazní hlas Lavrentije Beriji, Vjačeslava Molotova a Georgije Malenkova - mužů, kteří spolu s Nikitou Chruščovem bojovali o nástupnictví po Stalinovi. Uslyšíte poslední zaznamenaný projev Klementa Gottwalda těsně před jeho odletem na Stalinův pohřeb do Moskvy. Dále pak projev budoucího předsedy vlády Viliama Širokého, který byl tak jazykově roztomilý, že ho do éteru musel přečíst rozhlasový profesionál; v pořadu ovšem zazní projev původní. Promluví rovněž Antonín Zápotocký a uslyšíte také hlasy dobových rozhlasových komentátorů.

A jako přídavek si můžete přečíst ukázky veršů několika českých básníků, kteří cítili potřebu se ke skonu velkých vůdců poeticky vyslovit:

Dokonal Stalin.

Josif Vissarionovič Stalin

Kdyby tak všichni, za které dýchal,
mohli dát minutu života,
sta let by žil. Ach neplač, ne, buď zticha,
vždyť jasní se už těžká mrákota.

V Straně on žije
Marie Pujmanová
z básně Ve věnci rukou železném

Slunce se zatmělo... A strašný úder v dáli
planetou otřás v samých základech.
Dnes umřel Josef Vissarionovič Stalin,
náš rodný otec, vůdce, zachránce nás všech.
Ilja Bart
z básně Slibujeme Ti soudruhu Staline

Nad mrtvým Stalinem zpevníme v jeden val,
jejž nikdo nedobude.
Stalinská ocel, z které nás vykoval,
snese i nejtvrdší úder.
Michal Sedloň
z básně Stalin v nás

Nejste, dávno nejste malincí,
nechodíte sami černou nocí.
Není s vámi Stalin - buďte stalinci!
Není s vámi Gottwald - buďte gottwaldovci!
Pavel Kohout
z básně Píseň o setkání

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio