Podnikatelé EET zvládnou. Překvapuje mě, že pravicová opozice je proti, říká Marta Nováková

21. červenec 2016

Jak se podnikatelé připravují na plánovanou Elektronickou evidenci tržeb? Jak jejich byznys ovlivní omezení otevírací doby některých obchodů o státních svátcích? A jaká je aktuálně probíhající letní sezóna pro český cestovní ruch? To jsou témata pro prezidentku Svazu obchodu a cestovního ruchu Martu Novákovou.

Elektronická evidence tržeb (EET)

Jsou podnikatelé připraveni na start EET? „Pokud mohu mluvit za ty, se kterými jsme v kontaktu v rámci Svazu, tak připraveni jsou. S ministerstvem financí dlouhodobě spolupracujeme, vytvořili jsme pracovní skupinu a spolupracovali jsme i na některých technických nuancích toho zákona,“ odpovídá Marta Nováková.


Elektronická evidence tržeb by měla začít v první fázi platit už 1. prosince, přesto ještě není jisté, v jaké podobě se tak stane. Ministr zemědělství Marián Jurečka z KDU-ČSL chce výjimku z EET pro prodejce na farmářských trzích nebo ty, kteří si jen přivydělávají ke svému zaměstnání, mateřské nebo k důchodu. Vláda včera odmítla návrh Libereckého kraje, podle kterého EET neměla platit pro živnostníky s obratem do 10 milionů korun. Možný je ještě posun startu celého systému až na začátek příštího roku.

Systém EET je podle jejího názoru velmi jednoduchý, takže strašení tím, že to bude složité, považuje za zbytečné. „Zákon sám o sobě je připraven skutečně velmi jednoduše a myslím si, že je to daleko více politický než faktický problém, a především faktický problém pro malé podnikatele.“

Marta Nováková předpokládá, že to podnikatelé zvládnou. „Mě velmi překvapuje, že pravicová opozice je proti narovnání podnikatelského prostředí. My ten zákon principielně podporujeme ne proto, aby stát vybral více na daních, ale proto, že věříme tomu, že povede k tomu, že budou platit pro všechny stejné podmínky. Právě proto také voláme, aby bylo co nejméně výjimek, pokud možno žádné,“ říká Nováková.

Omezení otevírací doby

Větší obchody budou muset mít ze zákona zavřeno o sedmi svátcích, na Štědrý den budou moci být otevřeny jen dopoledne. Návrh zákona před časem podepsal prezident a začne tak pravděpodobně poprvé platit 28. října. Svaz obchodu a cestovního ruchu deklaroval, že chce prostřednictvím opozičních senátorů podat ústavní stížnost. Marta Nováková potvrdila, že se skupinou senátorů už o stížnosti jednali a k podání by mohlo dojít už koncem léta. Zákon považuje za protiústavní a diskriminační v celé řadě oblastí.

Jaká je situace v okolních zemích? A jaká je letos sezóna pro český cestovní ruch? Poslechněte si celé Interview Plus s Martou Novákovou.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio